412594713_8fc1fa4a53

Že od nekdaj se ljudje sprašujemo, kaj pravzaprav odražajo barve okrog nas in kakšno simboliko jim dodeljujemo? Veliko avtorjev se je ukvarjalo tudi s tem, katere barve so priljubljene in katere ne, ena izmed zanimivih ugotovitev je ta, da se barve spreminjajo tudi časovno. Se sprašuješ, kaj to pomeni? Beri dalje in izvedela boš!

Psiholog Maks Tušak v svojem članku navaja, da so se nekatere barve bistveno spremenile. Tušak dodaja, da je že  leta 1978 do danes nastal bistven premik vsaj pri dveh barvah. Zelena je prešla iz negativnega v pozitivno območje, to pomeni, da je barva postala bolj zaželena in pozitivno odobravana. To je tudi razumljivo, saj je zelena barva rastlin, narave in simbol mirnosti, miru, upanja, varnosti in enakosti. Vse to pa so vrednote, po katerih vedno bolj hrepenimo. Iz negativnega maksimuma pa se je v pozitivno premaknila tudi vijolična barva. In lahko rečemo, da je bil pri tej barvi nedvomno vključen tudi vpliv mode.

Te zanima tudi simbolika drugih barv? Več v nadaljevanju, najprej pa si oglejmo še nekaj izjav zvezdnikov, katera je njihova najljubša barva.

Chace Crawford in Kristen Stewart sta si bila v izbiri ene barve enotna, in sicer sta oba navedla modro bravo kot tisto, ki jim je najbolj všeč, Chace je svojo izbiro še dopolnil s pridevnikom večerno modra, Kristen pa se ni uspela odločiti samo za eno bravo in svoji izbiri dodala še živo rdečo. Kako pa razlagamo simboliko rdeče in modre barve?

S psihološkim in simbolnim pomenom barv sta se ukvarjala Asja Nina Kovačev, pa tudi psiholog Anton Trstenjak. Kovačeva navaja:

Modra barva je najbolj priljubljena med barvami. Simbolizirala naj bi vrednote, zaupanje, čistost, plemstvo, modrost itd. Pogosto jo povezujemo tudi z nebom in vodo. Kaj pa ti pomisliš ob modri barvi? Nekateri avtorji pravijo, da naj bi modra pripomogla k dobri koncentraciji, da znižuje srčni utrip in niža srčni pritisk, napetost mišic itd. Včasih pa lahko modra barva pripomore k zasanjanosti, katere ne povzročijo nezanimanje ali vzburjenost. Najvišje korelacije (t.j. povezanosti) modre barve pa najdemo s pomirjenostjo, mirom in introspekcijo.

Vanessa Hudgens je v enem izmed intervjujev razkrila: “Vsi vedno mislijo, da imam rada roza vrtnice in rože. Vedno pa pravim tako: ‘Rdeča barva je lepša.’ Sklepam, da sem dekliška deklica, zato vedno vsi avtomatično izberejo roza barvo. Toda moja najljubša barva je rdeča. Zac mi vedno kupi rdeče vrtnice, ve, da so moje najljubše.”

vanred1.jpg_e_f3a7c2adba52315d6ab61b83a2cd478e

Že veš, o kateri barvi bo govora? Rdeča barva predstavlja psihološko nasprotje modri in velja za najnasilnejšo med barvami, označujemo pa jo tudi kot toplo barvo in posameznika sili k aktivnosti. Rdeča barva v nasprotju z modro zvišuje srčni utrip in pritisk, viša mišično napetost itd. Pomensko implicira strast, nagone, vztrajnost, bližino ipd. Nemalokrat pa jo povezujemo s krvjo, ognjem, ljubeznijo, zdravjem in egocentrizmom (tj. usmerjenostjo nase).

Selena Gomez je v nekem intervjuju povedala: “Moja najljubša barva je zelena, pristno zelena!” S tem pa se strinja tudi Miley Cyrus. Te zanima kaj simbolizira zelena barva?

Zelena je barva narave in označuje pasivnost, mir, prilagodljivost zunanjim okoliščinam, sočutje, čustvenost in samozadovoljstvo. Psihofiziološki učinki zelene barve na človeka so tako kot učinki modre barve nasprotni učinkom rdeče barve, zato se tisti, ki jim je pri srcu zelena barva, navadno ne ujezijo posebno hitro, niti niso posebno aktivni. Zelena barva pa je označena tudi kot dokaj dolgočasna in ne-simultana barva. Poleg narave simbolizira še: svežino, privlačnost, čutnost, emocije in reprodukcijo. Zanimivo, kaj?

Wallpaper_ (2)

Nasprotna zeleni pa je oranžna barva, ki ponazarja simboliko ognja, vznemirjenja, veselja, aktivnosti, razkošja in poželenja. Je močna in zdrava barva, ki označuje krepkost, energičnost in aktivnost. Nekateri avtorji jo povezujejo s sproščenostjo, optimizmom, olajšanjem in zadovoljstvom. Umeščamo jo med barve z ženskim značajem, za katere pa je značilna priljubljenost predvsem pri moških, čeprav je nemalokrat označena tudi kot vsiljiva, prazna in izumetničena barva. V psihologiji barv pa je oranžna nasprotna vijolični barvi.

Si že našel/a svojo najljubšo barvo? Še ne, potem beri dalje.

Vijolična barva je mešanica modre in rdeče barve, predstavlja pa veličino in pomembnost. Pooseblja modrost, inteligentnost, visoke ideale, visoko samospoštovanje in željo po vplivnosti. Velja za dokaj pomirjujočo barvo, predstavlja pa tudi domišljijo in ustvarjalnost, povezujemo pa jo tudi z žalostjo, obupom in hrepenenjem.

V spektru barv pa ne smemo pozabiti še na rumeno barvo, za katero je značilna izrazita intelektualnost. Prav rumena pa naj bi bila tista barva, ki jo največkrat uporabljajo v terapevtske namene (psihonevroz). Simbolizira intuicijo, razumnost, ustvarjalnost in voljo, istočasno pa predstavlja tudi aktivnost in ekstravertnost, vendar ne v tolikšni meri, kot ju rdeča in oranžna barva. Valentnost rumene pa predstavlja dve stvari, na eni strani svetlejše in zlato rumene tone, ki so pozitivno predstavljeni, na drugi strani pa so temnejši in motni odtenki rumene, ki so izrazito negativno naravnani.

yellow-mood-gal-431x500

Še ene barve nismo omenili in to je rjava. Rjava je najbolj pogosta in realistična barva, ki je brez težav najdemo povsod v naravi. Velikokrat jo povezujemo z umazanijo,  barva zemlje pa predstavlja tudi pohlep,  materinskost, zaščito, varnost, stabilnost itd.. Pomeni  tudi ekonomičnost, prijateljstvo, domačnost,  zvestobo in čvrstost, hkrati pa tudi pritisk, togost, upornost in trmoglavost.

Zvezdnica Taylor Swift pa se ni odločila za nobeno od zgoraj navedenih barv in je o svoji najljubši barvi povedala: “Ja, bela barva je moj Magazin. Čeprav veliko ljudem ni všeč bela barva kot najljubša.”

Taylor-Swift-1172609

Akromatski barvi sta bela in črna barva, ki ju lahko označimo ko simbola svetlobe in teme in tako poosebljata pozitivnost (bela) in negativnost (črna). Črna in bela barva tako predstavljata različna pola: dihotomnost  življenja in smrti, resnico in laž, upanje in obupanost, dobro in zlo, zvestobo in nezvestobo itd. Bela barva pooseblja tudi čistost, črna barva pa energijo.

Te zanima, katera je najljubša barva Slovencev?

Raziskavo priljubljenosti barv je že leta 1992 opravila Asja Nina Kovačev in ugotovila, da sta najbolj priljubljeni barvi med Slovenci modra in vijolična barva, sledijo jim: zelena, črna, bela, rdeča, rumena, najmanj pa sta priljubljeni oranžna  in rjava barva. Rezultati Slovencev pa nekoliko odstopajo od evropske izbire barv, saj le-ti vijolično uvrščajo med manj priljubljene, rdečo barvo pa takoj za modro. Kot najbolj nadležno pa Evropejci izbirajo rumeno barvo.

Mogoče veš, katera barva pa je najbolj priljubljena na vseh kontinentih?

No, tudi tu je zmagala modra barva. Allesch (1992) v svojih raziskavah dodaja, da sta ljudem na splošno najbolj zoprni barvi rumena in oranžna. Izjema pa so le Japonci, ki jim je najbolj zoprna rdeča barva.

Katera izmed barv pa je tvoja najljubša?

Elizabeta Šapla


Zadnje novičke

Prejšnji članekJuliette Justine: Njegova herojka je Paris Hilton!
Naslednji članekEksotični lepotici Alessandra in Ana v bikinkah