Sestavine:
  • krhko testo,
  • 20 dag ostre pšenične moke,
  • 10 dag maščobe,
  • ščepec soli ali ščepec sladkorja,
  • mrzla voda za gnetenje (približno 1 dl).
Moko presejemo, posolimo (ali posladkamo) in vanjo nadrobimo maščobo. Z dolivanjem mrzle vode
zamesimo gladko testo. Pripravljeno testo naj pol ure počiva na hladnem.

Vlečeno testo

  • 90 dag mehke pšenične moke,
  • 1 jajce,
  • 1 žlica rastlinskega olja,
  • ščepec soli,
  • ščepec sladkorja,
  • mlačna voda za gnetenje.
V presejano moko na deski naredimo jamico, dodamo jajce, maščobo (rastlinsko olje), sol, sladkor in
ob dodajanju vode testo gnetemo tako dolgo, da postane prožno. Bolj ko ga gnetemo, bolj je prožno.

Makov nadev

  • 30 dag drobno mletega maka,
  • 10 dag sladkorja,
  • Makova zrna zelo drobno zmeljemo, dodamo sladkor ter vseskupaj premešamo. Nadev bomo uporabili v dveh delih.
Skutin nadev
  • 1,2 kg polnomastne skute,
  • 10 dag sladkorja,
  • 2 jajci,
  • ščepec soli.
Skuti dodamo rumenjake, sladkor, ščepec soli in vseskupaj dobro premešamo, da je zmes gladka. Nadev razdelimo na dva dela.

Orehov nadev

  • 30 dag mletih orehov,
  • 10 dag sladkorja.
Orehova jedrca zmeljemo v mlinčku. Orehe nato pomešamo sladkorjem.  Nadev bomo uporabili v
dveh delih.

Jabolčni nadev

  • 1,5 kg jabolk,
  • ščepec soli,
  • cimet,
  • 12 dag sladkorja,
  • 10 dag drobtin.
Jabolka olupimo in naribamo, dodamo sladkor, cimet ter vse skupaj zmešamo. Jabolčni nadev razdelimo na dva dela.

Smetanov legir

  • 8 dl kisle smetane,
  • 3 jajca
Iz beljakov stepemo trd sneg. Posebej zmešamo rumenjake in kislo smetano, v maso nato počasi
vmešamo trd beljakov sneg. Smetanov legir uporabljamo za preliv vsake plasti nadeva v prekmurski
gibanici. Celotno količino smetanovega legirja zato razdelimo na devet enakih delov.

Maščobni preliv

  • 25 dag margarine ali masla ali rastlinskega olja
Za maščobni preliv lahko uporabimo rastlinsko olje, raztopljeno maslo oziroma margarino,
kombinacijo rastlinskega olja in masla ali kombinacijo rastlinskega olja in margarine.

Priprava

Pripravljeno krhko testo zvaljamo v obliko, ki ustreza posodi za pečenje. Na dno pomaščene posode
damo krhko testo, debeline največ pol centimetra, pokriva naj delno tudi robove posode). Testo na
več mestih prebodemo z vilicami. Vlečeno testo razdelimo na deset hlebčkov, lahko je še kakšen rezerven, kajti testo se med raztegovanjem lahko strga. Hlebčke vlečenega testa premažemo z maščobo, da bo po 30-minutnem počivanju svež in prožni. Potem vzamemo en hlebček  vlečenega testa, ga na pomokanem prtu razvaljamo v manjši krog, ga ponovno premažemo s tekočo maščobo, da se med nadaljnjim vlečenjem ne sprime. Sledi raztegovanje vlečenega testa in ko je že razvlečeno, ga položimo v pekač, v katerem že imamo krhko testo. Njegovi robovi naj gledajo čez robove pekača.

Na vlečeno testo, ki je v pekaču, z žlico razporedimo polovico makovega nadeva, ki ga polijemo z maščobnim prelivom in s smetanovim legirjem. Čez makov nadev nato razvlečemo novo plast
vlečenega testa. Če se plasti ne prekrivajo dobro, ki jih prebodemo z vilicami ali zobotrebcem. Na
drugo plast vlečenega testa z žlico razporedimo polovico skutinega nadeva in ga razmažemo. Nadev
prelijemo z malo maščobnega preliva in smetanovim legirjem. Sledi tretja plast vlečenega testa, na
katero položimo polovico orehovega nadeva, ga prelijemo z maščobnim prelivom in smetanovim
legirjem. Četrto plast vlečenega testa potrosimo z drobtinami, pomešanimi z vaniljevim sladkorjem.
Na to potresemo polovico jabolčnega nadeva, povrhu prelijemo z maščobnim prelivom in  smetanovim legirjem ter pokrijemo z razvlečenim testom iz petega kupčka. Cel postopek nato še enkrat ponovimo v istem zaporedju, tako da plasti maka sledi skuta, tej orehi in jabolka. Med nadevi pa obvezno pride plast vlečenega testa in prelivi.

Preden damo vse skupaj v peč, premažemo z maščobnim prelivom ali kislo smetano, ki ji dodamo
rumenjak. Nato na več mestih prebodemo s tanko dolgo iglo do dna modela in jo pečemo v krušni
peči pri temperaturi od 180 do 200 stopinj Celzija približno eno uro.


Zadnje novičke

Prejšnji članekŠOLA! Voditeljica Lea Mederal o prvih šolskih dneh
Naslednji članekChristina Applegate: Zaslovela je s to serijo …