Gorski kotar

Darovi goranskih gozdov, bistrih rek in jezer so preželi tukajšnjo kuhinjo s svojevrstnimi vonjavami in okusi tako, da ljubitelji rustikalnih jedi lahko uživajo v divjačinskem pršutu, kravjem siru škripavcu, gozdnih gobah, postrvih na žaru, žabjih krakih, polžih in zelo cenjenih polhih. Vendar je kultna specialiteta goranski nadev – kuhani svinjski želodec, polnjen z jajci, šunko, slanino, kruhom in čebulo, poleg vabljivih likerjev iz gozdnega jagodičevja pa se pravi poznavalci odločajo za brinjevec – tradicionalno brinovo žganje.

RECEPT: TORTA IZ MARONOV

Sestavine:

  • za biskvit: 6 rumenjakov, 6 beljakov, 20 dag sladkorja v prahu, 3 žlice čokolade v prahu, 40 dag čistih pretlačenih maronov, 1/2 pecilnega praška;
  • za nadev: 36 dag masla, 36 dag sladkorja v prahu, 2 žlice ruma, 2 vanilin sladkorja, 50 dag čistih pretlačenih maronov

Priprava: penasto umešajte rumenjake in sladkor ter čokolado v prahu. Ročno dodajte marone, pomešane s polovico pecilnega praška in na koncu sneg iz beljakov. Zmes položite v namaščen pekač in pecite eno uro na 170 stopinj. Ko je končano, ugasnite pečico, odprite vrata  in torto za nekaj časa pustite v notranjosti, da se ne bo sesedla. Za nadev vse sestavine premešajte z mešalnikom in torto namažite, ko se ohladi. Nadev zadostuje za eno polnitev in krasitev torte.

Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.

 

Več si preberite na tej povezavi »


Zadnje novičke

Prejšnji članekVroče! Niall iz 1D: Snel je zobni aparat!
Naslednji članekVROČE! Ota Roš nestrpno pričakuje dojenčka