Skrivnost dolgoživosti na otoku Krku pripisujejo eliksirju mladosti, zdravja in lepote – svojemu oljčnemu olju, ki je nepogrešljiv dodatek domačim specialitetam – ovčjemu siru in pršutu, ribjim jedem in okusnim škampom, ali mladi jagnjetini na žvacet (golaž), postreženi s tradicionalnimi testeninami, šurlicami. Vse pa najbolj tekne skupaj z vinom avtohtone sorte vrbniška žlahtina, iz katere pridelujejo tudi penino Valomet, enkratno na svetu zaradi fermentacije pod morjem, z unikatnim dizajnom iz školjk in koral, ujetih na steklenicah.
Otok Cres
Pokrajina pašnikov in oljčnih nasadov, obrobljena z opletom kamnitih neometanih zidov, živeča v ritmu skoraj nedotaknjene narave, skriva otoški zaklad – creško jagnjetino in olive. Paša na aromatičnih travah, obogatenih z morskimi aerosoli, daje posebno sladkost temu mitskemu mesu, pripravljenemu na številne načine v krušni peči, na žaru, ocvrtem ali na lešo. Kakovosten ovčji sir in skuta, ter darovi morja dopolnjujejo rapsodijo okusov, začinjeno s sadeži večstoletnih oljk, iz katerih poleg vrhunskega ekstra deviškega olja pridelujejo tudi marmelade in žganja.
RECEPT: JAGNJETINA IZPOD PEKE
Sestavine: 1,20 dag jagnječjega stegna ali zarebrnice, 1 kg krompirja, 20 dag čebule, 1,5 olivnega olja, 2 vejici rožmarina, sol, poper.
Opis: Na posodo z mesom in krompirjem položite pokrov (peko). Popolnoma prekrijte z žerjavico in pecite 1-2 uri.
Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.
Več si preberite na tej povezavi »
Zadnje novičke
- 4 stilski videzi zate za popolno pomlad
- David Amaro se je znašel v novi vlogi, ki je vse prej kot lahka
- Matej Zemljič (Skrito v raju) je naredil drzno potezo
- Boštjan Romih ni nič več sam
- MasterChef Slovenija: Sodniki še nikoli niso tako kričali
- Zala Djurić ima izjemen talent tudi za tole, presenetila je
- Poroka na prvi pogled: Vse kaže, da so strokovnjaki tudi letos “brcnili v temo” z izbiro parov
- Voditeljica Nataša Naneva je svoji mami poklonila zares drago darilo