Otok Krk

Skrivnost dolgoživosti na otoku Krku pripisujejo eliksirju mladosti, zdravja in lepote – svojemu oljčnemu olju, ki je nepogrešljiv dodatek domačim specialitetam – ovčjemu siru in pršutu, ribjim jedem in okusnim škampom, ali mladi jagnjetini na žvacet (golaž), postreženi s tradicionalnimi testeninami, šurlicami. Vse pa najbolj tekne skupaj z vinom avtohtone sorte vrbniška žlahtina, iz katere pridelujejo tudi penino Valomet, enkratno na svetu zaradi fermentacije pod morjem, z unikatnim dizajnom iz školjk in koral, ujetih na steklenicah.

Otok Cres

Pokrajina pašnikov in oljčnih nasadov, obrobljena z opletom kamnitih neometanih zidov, živeča v ritmu skoraj nedotaknjene narave, skriva otoški zaklad – creško jagnjetino in olive. Paša na aromatičnih travah, obogatenih z morskimi aerosoli, daje posebno sladkost temu mitskemu mesu, pripravljenemu na številne načine v krušni peči, na žaru, ocvrtem ali na lešo. Kakovosten ovčji sir in skuta, ter darovi morja dopolnjujejo rapsodijo okusov, začinjeno s sadeži večstoletnih oljk, iz katerih poleg vrhunskega ekstra deviškega olja pridelujejo tudi marmelade in žganja.

RECEPT: JAGNJETINA IZPOD PEKE
 

Sestavine: 1,20 dag jagnječjega stegna ali zarebrnice, 1 kg krompirja, 20 dag čebule, 1,5 olivnega olja, 2 vejici rožmarina, sol, poper.

Opis: Na posodo z mesom in krompirjem položite pokrov (peko). Popolnoma prekrijte z žerjavico in pecite 1-2 uri.

Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.

 

Več si preberite na tej povezavi »


Zadnje novičke

Prejšnji članekVroče! Justin Bieber: Pohvalil je njene prsi!
Naslednji članekVROČE Alma Merklin in Rok Tratnik: Prvi korak je storila ona!