Izžrebali so vrstni red nastopov izvajalcev na obeh polfinalnih večerih in tistih, ki so se v finale 24. maja uvrstili neposredno. Rebeka Dremelj bo na prvem polfinalnem večeru 20. maja nastopila kot osma. Isti večer bodo nastopili še predstavniki Andore, Armenije, Azerbajdžana, Belgije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Estonije, Finske, Grčije, Irske, Izraela, Moldavije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Rusije in San Marina. Uvrščeni na prvih deset mest bodo nastopili v finalu.

Slovenska predstavnica Rebeka Dremelj

V drugem polfinalnem večeru se bodo 22. maja pomerile Albanija, Belorusija, Bolgarija, Češka, Danska, Gruzija, Hrvaška, Islandija, Latvija, Litva, Makedonija, Malta, Portugalska, Švedska, Švica, Turčija in Ukrajina. Od petih neposredno uvrščenih držav v finalu bo Velika Britanija nastopila kot druga, Nemčija kot četrta, Francija kot 19., Španija kot 22. in Srbija 23.

Žrebanje sta vodila Jovana Janković in Željko Joksimović, ki bosta tudi voditelja prireditve. Vodje delegacij so soglašali, da bo eden od voditeljev skladatelj in pevec Željko Joksimović, sicer avtor pesmi, s katero se bo predstavila Srbija. To je “Oro” v izvedbi Jelene Tomašević. Po zmagi te pesmi se je namreč porodila domneva, ali njegovo vodenje Eurosonga ne bi morda povzročilo konflikta interesov. Država gostiteljica se je na podlagi žreba uvrstila na 23. mesto med 25 finalisti.

Željko Joksimović

Na sestanek, ki je bil zaprtega tipa, so delegacije vseh držav prinesli skladbe v nekaj različicah, biografije izvajalcev in spote s pesmimi za tekmovanje. Po žrebanju so si vodje delegacij ogledali center “Sava”, kjer bo v času tekmovanja tiskovno središče Evrovizije 2008, ter Areno.

Po zaslugi Marije Šerifović, ki je zmagala na Evroviziji 2007 v Helsinkih, bo Beograd prvič gostitelj tega festivala. Tekmovanje za pesem Evrovizije je prvič potekalo leta 1956 v švicarski Lausanni.

(STA)


Zadnje novičke

Prejšnji članekKrystal Forscutt v reviji FHM
Naslednji članekWentworth v Jeruzalemu