GOSPA NI ZADOVOLJNA – Ko se je trojica slovenskih novinarjev (med njimi tudi poročevalec STA) odpravila v center Sandtona na trg Nelsona Mandele okusit odlične mesne dobrote, teh v deželi na jugu Afrike res ne manjka, so se taksisti znova izkazali za zelo duhovite. Novinarski kolega si je na sprednjem sedežu avtomobila pozabil pripeti varnostni pas. Taksist pa je namesto vljudnosti ob opozorilu uporabil kar humor. “Oprosti, dečko, ampak gospa tukaj res ni zadovoljna. Poglej, kako kar utripa,” je s simpatično afriško angleščino novinarja opozoril taksist in pokazal na armaturno ploščo, kjer silhueta ženske ob nepripetem varnostnem pasu začne utripati z jezno rdečo barvo.

KEK ZA KRATKO NOVINAR – Slovenskega selektorja Matjaža Keka so slovenski, alžirski, angleški in ameriški novinarji po enem izmed treningov pričakovali za govorniško mizo novinarske konference. A Kek, ki je bil zelo dobre volje – s treningi je očitno zelo zadovoljen -, je prišel za hrbte novinarjev in sedel kar mednje ter “stresel” nekaj duhovitih. “Uf, kak je fajn bit novinar. Upam, da Marko in Bojan (Šuler in Jokić, ki sta bila tisti dan določena za tiskovko; op, p.) zarai mene med vami neota mela treme,” se je v “mariborščini” pošalil Kek, ki pa se je svojih varovancev usmilil in jima ni postavil vprašanja.

VESELI NATAKARJI – V Afriki je veliko edinstvenega. Poseben občutek so slovenskim novinarjem tamkajšnji ljudje vzbudili tudi na eni izmed večerij – bila je odlična in poceni. Preden so nam v dobro zasedeni restavraciji kakšen kilometer od naših nastanitev postregli, so vsi natakarji in natakarice v koloni plesali med mizami. Po večini temnopoltim mladeničem in mladenkam se je pridružilo tudi nekaj belih otrok, ki so se usklajeno gibali v sicer modernih ritmih. Po plesu je vsak odšel k svoji mizi in svojemu opravilu, sproti pa še omizja povprašal, ali so uživali.

BRITANSKE ELEKTRARNE PRIPRAVLJENE – Svetovno nogometno prvenstvo lahko vpliva tudi na naraščanje porabe električne energije. Če se bo angleška nogometna reprezentanca, ki v predskupini C igra skupaj s Slovenijo, dobro odrezala, je v pripravljenosti britansko elektro gospodarstvo. Ocenjujejo, da bi lahko poraba britanskih gospodinjstev v času mundiala enkratno narasla za vsaj 3000 megavatov. Slednjo oceno so naredili na podlagi domnev, da se ob polčasu ter v času tekme milijoni gledalcev pred televizorji večkrat sprehodijo do hladilnika po pločevinko piva ali prižgejo kuhalnik za vodo za pripravo čaja. Poraba 3000 megavatov energije namreč ustreza hkrati prižganim 1,2 milijona kuhalnikom za vodo ali čajnikom v tej deželi pivcev čaja. Medijska poročila ne omenjajo, kolikšen vpliv bo imelo svetovno prvenstvo na izpuste toplogrednih plinov v ozračje glede na povečano porabo energije.

MANDELI MAJICA S ŠTEVILKO 91 – Kapetan portugalske reprezentance Cristiano Ronaldo in selektor Carlos Queiroz, ki je v svoji karieri treniral tudi južnoafriško nogometno reprezentanco, sta se pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu sestala s prvim demokratično izvoljenim južnoafriškim predsednikom ter borcem proti apartheidu Nelsonom Mandelo in mu podarila reprezentančno majico s številko 91 na hrbtni strani ter napisom Mandela. Portugalska predstavnika sta Mandelo obiskala na njegovo povabilo na njegovem domu. Številka 91, ki so jo pripisali Mandeli, pa pomeni število njegovih let.


Zadnje novičke

Prejšnji članekTanja Žagar odhaja na festival Plitvice
Naslednji članekSeksi JAR navijačice