1

Mary-Kate Olsen je ena tistih deklet, ki so bile boj z anoreksijo in jo tudi premagale.

Mary-Kate je zbolela še pred svojim 18. rojstnim dnem, o tem je tudi velikokrat spregovorila in povedala, da jo je boj z anoreksijo skoraj ubil.

O svojih temnih časih je spregovorila z besedami: “Nedvomno so bili trenutki v mojem življenju, ko sem se preprosto obrnila k ljudem in rekla: ‘Končala sem s tem – to je preveč zame. To je preveč težko.'”

Kot še veliko drugih zvezdnic, med njimi naj omenimo samo Nicole Richie, Allegro Versace in tudi Anahi, je Mary-Kate pod budnim očesom medijev odraščala vse od zgodnjega otroštva. Cena, ki so jo zvezdnice plačale za slavo, pa je nepopisna.

V svetu slavnih je na boj z boleznijo javno opozorila tudi bivša članica RBD, Anahi. Ustanovila je prav posebno kampanjo pod gesto: ‘Če jaz zmorem, zmoreš tudi ti’, v kateri je mlada dekleta osveščala o motnjah hranjenja. Več o motnjah hranjenja pa preberi v nadaljevanju članka.

Kaj pa pravzaprav so motnje hranjenja in kdaj se navadno pojavijo?

Definicij za samo bolezen je več, vse definicije pa so si v eni stvari enotne. Motnje hranjenja je bolezen, ki je težko ozdravljiva, ogrozi pa tudi življenje. Glede starosti, pri kateri se bolezen pojavi, si strokovnjaki niso več tako enotni, saj se lahko bolezen pojavi v obdobju pubertete, dopuščajo pa tudi kriterij, da se motnje hranjenja pojavijo v zrelejših letih ali v katerem drugem življenjskem obdobju.

Motnje hranjenja se pojavijo zaradi strahu pred debelostjo, vzrok pa je lahko tudi napačna predstava o lastnem telesu. Nobena izmed zgoraj naštetih zvezdnic ni imela težave s prekomerno težo, le kaj so torej želele doseči? Osebe s tovrstnimi motnjami si želijo imeti izjemno vitko telo, kar dosegajo s stradanjem, pretirano telesno aktivnostjo, bruhanjem ter z uporabo odvajal in diuretikov.

Ali lahko za motnjami hranjenja zbolijo tudi fantje?

Odgovor je da, vendar so bolj pogoste pri dekletih, kot pri fantih. Število fantov z razvito motnjo hranjenja je 12-20 krat manjše od števila deklet s to motnjo.

Če te zanima, katere vrste motenj hranjenja ločimo in kako prepoznamo osebe le-teh, pa beri dalje.

2

Sociologinja Dragica Sternad v svoji knjigi navaja, da so anoreksične osebe preobremenjene s svojo podobo in vprašanji glede hrane. Shujšajo zaradi odklanjanja hrane ali pa različnih manevrov ob hranjenju: z bruhanjem, uživanjem odvajal ali diuretikov, intenzivnimi telesnimi vajami.

Kakšne pa so lahko posledice?

Številne! Posledice anoreksije se kažejo kot žalost, depresija, muhavost, slabšanje spomina, v tanjšanju in izpadanju las, v anemičnosti in ostalimi problemi s krvjo, slabšanju mišične mase, otekanju sklepov, krhkosti kosti in osteoporozi, poškodbah ledvic, pomanjkanju vitaminov in ostalih snovi (kot so npr. magnezij, železo), v “zaprtju” črevesja ali občutku napihnjenosti ter v hormonskih spremembah, kot so izguba menstruacije, problemi z rastjo, problemi z zanositvijo, poveča se možnost spontanega splava,  poveča se nagnjenost k poporodni depresiji, pojavijo se problemi s kožo, kot so suha, otekla in porumenela koža, osebe navajajo tudi občutek hladu. Na zadnjem mestu pa je tudi smrt.

Slišal/a sem za bulimijo, kaj pa je to?

Sternadova navaja, da so glavna značilnost bolezni obdobja izrazito pretiranega hranjenja, ki imajo obliko nekakšnih “napadov”, nakar sledi zavestno izzivalno bruhanje. Osebe s tovrstnimi vedenjskimi značilnostmi spremlja občutek, da ne zmorejo več nadzirati takega vedenja in preobremenjevanja z doživljanjem telesne podobe, postave in telesne teže. Zloraba odvajal in diuretikov je sicer redkejša, saj je bruhanje glavno sredstvo obvladovanja telesne teže. Posledice pri bulimiji so podobne zgoraj napisanim, le da pri bulimiji avtorji dodatno poudarjajo anksiozne in depresivne motnje.

1

Pod motnje hranjenja pa štejemo tudi kompulzivno prenajedanje. Ne veš, kaj je to? Beri dalje!

Terapevt Beechy Colclough v svoji knjigi navaja, da pod kompulzivno prenajedanje štejemo bolj ali manj pogoste kompulzivne rituale hranjenja, pri katerih oseba izgubi kontrolo nad hranjenjem in običajno zaužije veliko količino kalorične hrane. Oseba zaužije hrano brez občutenja prave fizične lakote, saj skuša s hrano obvladati strah, osamljenost, stres, jezo ali kak neudoben odnos, hrana pa ji pomeni tolažbo in ji daje občutek varnosti pred neprijetnimi čustvi. Vse to pa spremlja občutek izgube kontrole nad seboj, občutek krivde in občutek zgroženosti nad seboj, saj se oseba v tem trenutku ne more obvladati. Običajno ta ritual izvede na skrivaj, poje pa toliko, da občuti fizično bolečino.

1

Moja prijateljica/prijatelj ima motnje hranjenja, kaj narediti?

Osebo, za katero meniš, da ima motnje hranjenja, sprva nekaj časa opazuj, da potrdiš svoje domneve o bolezni. Verjetno je še najbolje, da se o tem ne pogovoriš takoj z dotično osebo, saj te bo zelo verjetno negativno sprejela in stanje zanikala, odnosi med vama pa se lahko poslabšajo. O tej temi se raje pogovori s svojimi starši ali pa z razredničarko, ki lahko v takšni situaciji veliko pripomore – o tem lahko obvesti starše in se z njimi pogovori. Po pomoč pa se lahko zatečeš tudi v šolsko/dijaško svetovalno službo, kjer bodo vedeli, kako priskočiti na pomoč. Več informacij o motnjah hranjenja in svetovanju pa najdeš na spletnem naslovu http://users.volja.net/muza1/ , svetovalnici za motnje hranjenja – Muza.

Da do tega ne pride, se sprejmi takšen/na, kot si. Ne obremenjuj z mnenji ljudi, ki te ne poznajo dovolj dobro in  še posebno če veš, da njihovo mnenje ali sodba nista objektivna. Moraš se tudi zavedati, da nihče ni popoln! Čeprav morda misliš, da so zvezdnice popolne, verjemi, da imajo tudi one slabe dneve, ko niso zadovoljne same s seboj. Njihove fotografije v revijah pa so pogosto (beri: vedno) popravljene, retuširane in  ustvarjajo navidezno realnost, ki temelji na utopični resničnosti. Za njihovo ‘popolnostjo’ se ponavadi skriva čisto običajna oseba, kot si tudi sam/a. Prav pomanjkljivosti pa so tiste, ki te delajo posebne. Spoštuj se in se imej rad/a!

Imaš kakšen nasvet, izkušnjo o motnjah hranjenja? Deli ga/jo z nami.

Elizabeta Šapla


Zadnje novičke

Prejšnji članekUrška Hrovat: Včeraj je postala mamica
Naslednji članekFOTO Zapeljivka Marisa Miller zajahala Harleya