SMAYOOO2

Smayo, koliko časa že ustvarjaš glasbo?

Z resnejšim pisanjem besedil se ukvarjam že nekaj let. S snemanjem pa sem poskusil pred dvema letoma.

 Kakšni so bili tvoji začetki? Kako je vse to potekalo in kdaj je padla dokončna odločitev?

Začetki segajo še tja v rana leta osnovne šole, ko sem kot večina otrok takrat pisal razne verze in rime sem ter tja. V osmem razredu so sošolko in mene določili, da vodiva predstavitev najinega razreda na valeti. Moja naloga je med drugim bila, da sestavim opis vsakega sošolca in sošolke z rimami. Tam sem prejel precej pohval, zato sem še isti teden spisal prvo pesem, nad katero so bili vrstniki takrat navdušeni. V prvem letniku srednje sem spoznal sošolca, ki me je napeljal na to, da bi naredila skupno rap pesem. Privolil sem in od takrat še nisem nehal pisati.

Tvoj prvi singel nosi naslov ‘Pismo Nikomur’. Kako si se sploh lotil pisanja te pesmi in kaj predstavljaš v vsebini?

Ko sem spoznal, da mi rime precej dobro ležijo, sem začel poslušati tudi rap. Ena od pesmi, ki sem jih rad poslušal, je bila pesem ‘9’, ki jo je izvajal Kosta. Sicer takrat niti nisem razmišljal o samem pomenu pesmi, všeč mi je bila mirna melodija in ton njegove glasu. Leta kasneje sem bil v zvezi z dekletom in slučajno sem med vožnjo v šolo ponovno slišal to pesem. Ta mi je dala misliti, kaj če? In tako sem dobil idejo, da bi tudi sam napisal pesem, ki govori o težkih odločitvah, pred katerimi se znajdejo mladi, ki po naključju zanosijo. Pesem govori o bolečini in krivdi, ki jo čutita dva mladostnika, ki sta se morala odločiti za splav.

Kako te sprejemajo ljudje? Te na ulicah prepoznavajo?

Glede na to, da ne hodim veliko po Sloveniji, niti ne morem na to odgovoriti. V domačem kraju se tako ali drugače poznamo med sabo vsi, v Škofji Loki, kraju, kjer se šolam, pa so se že drli za mano, velikokrat tudi vidim, kako skrivoma kažejo name in šepetajo, tako da neka prepoznavnost je že, a v zmerni količini.

Kakšno zvrst glasbe pa rad poslušaš , glede na to da sam izvajaš rap?

Hja, s tem odgovorom ponavadi šokiram ljudi. Pričakovali bi odgovor rap, kot iz topa, a ni tako. Precej rad prisluhnem rocku. Odvisno od dneva, včasih pristaja malce bolj hard, včasih spet bolj soft rock. Seveda pa rad prisluhnem tudi rapu, če so le besede in sam koncept dovolj mikavni. Drugače pa nisem izbirčen, prisluhnem vsemu, kar mi zveni všečno. In tega je res precej. Zvrst niti ni pomembna.

Kje posnameš pesem, ki jo napišeš in kako snemanje sploh poteka?

Nekaj časa sem bil v skupini s še dvema prijateljema. Takrat smo najeli studio, kjer naj bi snemali, a smo skupno posneli le eno pesem. Meni skupinsko delo takrat še ni dišalo, zato sem izstopil. Potem sem se lotil snemanja doma. Prve pesmi, ki sem jih posnel, so bile posnete z zelo slabim mikrofonom. Nisem čutil potrebe po boljšem, ker tako ali tako nisem mislil, da delam kaj produktivnega. Šele po pozitivnih odzivih sem se odločil, da se malce nadgradim. Zato sem si kupil profesionalni studijski kondenzatorski mikrofon. Z njim je samo snemanje potekalo veliko lažje, saj mi ni bilo treba kričati v mikrofon, da bi se me slišalo. Problem pa je seveda, saj snemam doma, brez akustičnih pripomočkov, od raznih pen, do profesionalnega programa za snemanja. Tudi same produkcije ne znam sam delati, tako da končni izdelki ne zvenijo niti malo studijski, a so še dokaj sprejemljivi za amatersko delo.

Se v prostem času poleg glasbe ukvarjaš tudi s kakšnim športom?

Še do izpred treh let je bil šport moje življenje. Vse ostalo je bilo na drugem mestu. 14 let sem igral rokomet, pa tudi ogromno časa sem preživel na nogometnih zelenicah, kjer smo se dobili s prijatelji in po cele dneve igrali. A zaradi določenih zdravstvenih zapletov se s športom ne ukvarjam več že nekaj časa. A upam, da bo spet prišel čas, ko se bom podil za žogo.

Kje te ljudje/oboževalci lahko najdejo? Kam ti lahko pišejo za vsa vprašanja, ki se jim porajajo?

Pred kratkim je prijatelj na Facebooku odprl Smayo fan club stran, prav tako me najdete na myspace.com/smayooo ali pa na spletni strani www.smayooo.webs.com. Žal nimam znanja, da bi postavil lastno spletno stran z zakupljeno domeno, a upam, da bo v prihodnosti tudi kakšen napredek v tej smeri. Lahko pa mi pišejo tudi na e-mail naslov: smayooo@gmail.com .

”Brez teksta me ni” je zadnja pesem, ki si jo posnel. Kakšen odziv poslušalcev si doživel?

‘Brez teksta me ni’ je sprva nastajala kot pesem, posvečena temu, kaj vse mi je rap ponudil skozi leta, pa sem potem malce pomešal ideje. Baza poslušalcev, ki sem si jih pridobil v tem času, ni vajena takšnih tekstov. Moje lirike so precej emotivne in ljubezensko usmerjene, tako da je bilo tole malce drugačno. Odzivi pa so bili odlični, nekateri opisujejo to kot najboljše delo do sedaj, spet drugi bi raje spet poslušali balade. Težko je z eno pesmijo zadovoljiti vsa ušesa, zato se bom trudil še naprej ustvarjati raznolike pesmi.

Kakšni so tvoji načrti za naprej? Pripravljaš kaj novega?

Sem človek, ki rad živi iz dneva v dan. Ne maram si postavljati dolgoročnih ciljev, ker bi si si štel za neuspeh, če jih ne bi dosegel. Tako da pišem lirike, ko me prime navdih. In navdiha je še precej, tako da bo tudi še veliko novih pesmi. Zelo rad bi izdal prvenec, a se bojim, da bo to še kar nekaj časa počakalo. Zato bom pridno delal na lirikah in če se kje ponudi priložnost, jo bom zagrabil z obema rokama.

Imaš kdaj namen posneti tudi kakšen videospot?

Z Nekromantom, s katerim sem posnel dve pesmi, ki sta se še na sploh odlično prijela pri poslušalcih, nameravava posneti tak bolj low budget oz. no budget videospot nekje v bližini Nove Gorice.

Bi za konec še kaj dodal?

‘Per Aspera ad Astra!’

Urška Krek


Zadnje novičke

Prejšnji članekVse, kar si od Božička želimo je …
Naslednji članekFOTO: Sugababes v minikah