daniel-radcliffe

Pajek, globoka voda, višina, nastop v javnosti, zaprt prostor, letenje v letalu… Naštetih je nekaj vsakdanjih predmetov, stvari in situacij, prav te stvari in situacije pa nekaterim ljudem predstavljajo nepopisen strah – fobijo.

Prestrašeni pa niso le običajni ljudje. Preberi, česa vse se bojijo zvezdniki!

Daniel Radcliffe je razkril, da ga je na smrt strah klovnov, isti strah pa preganja tudi ‘Pirata s Karibov’, Johnnyja Deppa.

Fobiji pa se ni izognil niti pevec Justin Timberlake, ki vsekakor ni oboževalec kač, pajkov in morskih psov.

‘Šepetalka duhov’ Jennifer Love Hewitt se raje sprehodi v višje nadstropje po stopnicah, kajti strah jo je dvigal. Njena soimenjakinja Jennifer Aniston pa ne more skriti strahu pred letenjem v letalu.

Zvezdnica Scarlett Johansson se boji ščurkov, Nicole Kidman pa zajame val strahu v bližini metuljev. Smešno, kaj? Nicole Kidman je povedala: “Ne bojim se kač ali pajkov, ampak samo metuljev. Vse se je začelo, ko sem bila še otrok. Nekoč sem prišla iz šole in pred hišnimi vrati je letel navečji metulj, ki ga sploh lahko vidiš. Raje bi splezala čez ograjo, kot se v tistem trenutku dotaknila vrat.”

butterfly

Kaj pa je pravzaprav fobija?

Beseda »fobija« izhaja iz grške besede »fobos«, ki pomeni bežanje, paniko in strah. Kadar se strah veže na objekt, ki sam po sebi ne predstavlja nevarnost samo, oziroma za katerega posameznik ve, da omenjeni objekt sicer ni izvor strahu, kljub temu pa je posameznika strah, govorimo, da gre za fobijo. Kljub temu, da posameznik smatra strah za nesmiseln, se izogiba take situacije, ki bi ga lahko pripeljala v pretiran strah. Fobije so del naše družbe in z njimi se spopada več žensk kot moških.

Po Freudu razdelimo fobije na:

  1. Enostavne fobije – pretiran strah, ki je pri vseh ljudeh podoben, le da se pri nekaterih  poudari: tema, smrt, bolezen
  2. Specialne fobije – situacije, ki pri večini ljudi ne povzročajo strahu: strah pred zaprtimi prostori, strah pred višino

Na splošno pa lahko razdelimo fobije na:

  1. Fobije, ki se navezujejo na prostor
  2. Fobije, ki se navezujejo na kontaktiranje z ljudmi
  3. Fobije, ki se navezujejo na živali

fobija3

Natančneje pa posamezne fobije ločimo tudi imensko. Veš za kakšno?

Tukaj si lahko prebereš nekaj primerov: ksenofobija – strah pred tujci; niktofobíja – pretirana bojazen pred temo in nočjo; nekrofobíja – bolezenski strah pred mrliči ali smrtjo; mizofobíja – nevrotska bojazen pred dotikanjem predmetov, da se pri tem ne bi umazal ali okužil; hidrofobíja – strah pred vodo; klavstrofobíja – strah pred zaprtimi prostori; agorafobíja –bojazen pred velikim odprtim prostorom; algofobíja – bojazen pred bolečino; akrofobíja – bojazen pred višino; socialna fobija – strah pred socialnimi stiki; ginofobija – strah pred ženskami; arahnofobija – strah pred pajki, hipopotomonstrosesquepedaliofobija – strah pred branjem ali govorjenjem dolgih besed; klovnofobija– strah pred klovni; filofobija – strah pred zaljubljenostjo..

Česa pa je strah tebe?

Elizabeta Šapla


Zadnje novičke

Prejšnji članekMario Galunič: Paparaci ga zalezujejo na vsakem koraku!
Naslednji članekVROČE Klemen Slakonja in Iva Kranjc ne skrivata svoje romance