Zac Efron in Vanessa Hudgens sta mlad hollywoodski par, vendar vedno tudi njima ne gre vse po načrtih.

V marčevski izdaji revije ‘J-14’, 22-letni igralec spregovoril ravno o tem: “Večkrat sem se počutil, kot da sem neuspešen v razmerju. To ni tako, kot bi naredil vse poteze pravilno.”

Njegova kolegica Selena Gomez prav tako večkrat ni imela sreče v razmerju. V reviji je spregovorila o svojih čustvih in družini: “To je najslabši občutek na svetu, imeti strto srce. Nikoli nisem jokala tako močno kot takrat, ko sem se preselila iz domače hiše. Nikomur ne privoščim takega občutja. Vendar čutim, da me je ravno to naredilo močnejšo in tako sem se naučila, da znam poskrbeti sama zase.”

Si se morda kdaj vprašal/a, kaj pravzaprav tebi pomeni tvoja družina? Kaj dojemaš pod tem pojmom?

Psiholog Janek Musek pravi, da je družina danost, moralna in sveta kategorija. Navaja tudi, da je družina biološka struktura, poleg tega pa je tudi temelj socialnega življenja in socialnih odnosov. Je samoumevna socialna in moralna norma, kot tudi duhovna kategorija in je vir ter okvir posameznikovega duševnega razvoja, njegove duhovne in osebnostne rasti.

Družinsko življenje je nujno za obstoj človeške vrste že od samih začetkov. Človeštvo se je moralo oprijeti takšnega načina življenja, ki omogoča, da bo ena generacija za dolgo vrsto let skrbela za novo generacijo, še dodaja Musek.

Družina je za posameznika najpomembnejši posrednik vrednot, ciljev in idealov.  Je naravna celica, ki naj bi sodobnemu človeku z njegovimi mnogoterimi interesi, svobodo in individualnostjo omogočila osebno rast in izpolnitev na način, ki mu največ pomeni. Družinskemu življenju daje bistvo njegova subjektivna kakovost – intima, čustvena toplina, medsebojna naklonjenost, pripadnost in ljubezen.

V neki raziskavi so avtorji ugotovili, da ljudje pod najpomembnejše vrednote v družini štejejo socialne vrednote – ljubezen, sreča, razumevanje (s partnerjem in otroki). Katere vrednote se pa tebi zdijo najpomembnejše v družini?

Elizabeta Šapla


Zadnje novičke

Prejšnji članekKdo so letošnji nominiranci za viktorja 2009?
Naslednji članekAmanda Seyried: Vroča mačka razgalila svoje telo