Za mnoge med nami je že več kot eno leto, odkar smo zaradi pandemije koronavirusa začeli delati od doma. Po eni strani nas je to zaščitilo pred okužbo, skupaj z udobjem dela v lastnem prostoru. Po drugi strani pa je delo od doma vplivalo tudi na duševno in čustveno počutje neštetih ljudi.

Glede na študijo raziskovalcev z Univerze v Južni Kaliforniji je delo od doma “povečalo delovna pričakovanja in moteče dejavnike, zmanjšalo našo komunikacijo s sodelavci in na koncu zmanjšalo našo produktivnost.” Tisti, ki imamo od sebe velika pričakovanja, se pogosto razburimo zaradi vseh motenj, ki nastanejo pri delu na daljavo.

Tukaj je pogled na 5 nasvetov za ohranjanje zdrave pameti, ko delate od doma.

Naredite načrt

Brez zunanjih opomnikov kolegov ali šefov je enostavno, če delate od doma. Načrt vam olajša ohranjanje naloge in izvajanje stvari. Nekateri delavci ustvarjajo uradne urnike, drugi uporabljajo preprost kontrolni seznam, vendar si na začetku vsak dan vzamejo malo časa za razmislek in pisanje o nalogah in o tem, kdaj jih boste opravili.

delo od doma

Spremenite svoja pričakovanja

Delo od doma zaradi pandemije ni enako, kot če bi to počeli v običajnih okoliščinah. Morda imate doma otroke ali druge odrasle, kar povzroči moteče dejavnike. Vendar ne pričakujte, da boste med pandemijo ves čas predstavljali model produktivnosti dela na daljavo. Med video klici sprejmite vse – otroke ali hišne ljubljenčke v ozadju ali občasno otroški jok, ko telefonirate.

Ustvarite delovni prostor

Če nimate domače pisarne, poiščite prostor, ki je razmeroma tih, priročen, ergonomičen in ki ni vaša postelja! Poskusite se izogniti najbolj prometnim območjem vašega doma. Če je vaš delovni prostor dobro osvetljen z ustrezno podporo in dobro nastavitvijo tipkovnice in zaslona, ​​boste udobneje sedeli dolge ure.

Ustvarite meje

Ena od zahtevnih stvari pri delu od doma je, da si morate sami postaviti meje. Brez stvari, kot sta konec dneva in čas za odhod domov, je enostavno nadaljevati z delom. Tako, kolikor lahko, nastavite uradne ure in se jih držite.

Odmori

Na koncu dela od doma se prepričajte, da ste šli malo ven, tudi če je to le kratek sprehod ali hitra naloga. To se bo izkazalo za koristno v dneh, ko boste morali delati veliko pozneje kot običajni delovni čas. Če si vzamete trenutek za sprehod po soseski, boste lažje zaprli delovni dan in se vrnili domov v osebno življenje.

Prejšnji članekNastja Gabor je napovedala nekaj novega
Naslednji članekTo so toksične lastnosti različnih zodiakalnih znamenj, ki jih morate poznati