Letos je Ema potekala nekoliko drugače. So povabljeni glasbeniki izpolnili vaša pričakovanja? Kako ste zadovoljni s celotnim projektom?

S celostno izvedbo Eme 2011 sem zelo zadovoljen. Seveda vedno nekje v zakulisju nastanejo kozmetične napake, ki jih sicer ne bi bilo treba, a se zgodijo, so del oddaje v živo, ali pa so enostavno plod človeškega faktorja. Temu se težko izogneš. Povabljeni glasbeniki so vsekakor izpolnili naša pričakovanja, saj smo si za vseh deset vzeli veliko časa, se z njimi pogovarjali, usklajevali odrske nastope in skušali upoštevati njihove želje. Menim, da je simbioza uspela, in to je bilo tudi videti ter slišati.

Tudi letos boste med televizijskim prenosom evrovizijsko tekmovanje komentirali vi. Kako se pripravljate na to zahtevno nalogo?

To je že moje četrto komentiranje za Televizijo Slovenija, leta 2000 sem to počel tudi za Val 202. Priprave se začnejo že mesec, dva prej, ko vse države izberejo svoje skladbe. Nato sledi poslušanje, prvi vtis. S tem imam težave, ker se ne navdušujem zelo hitro. Posneli in pripravili smo tri oddaje z vsemi skladbami, tako da sem se v biografije posameznikov že pošteno poglobil. Na sporedu bodo 29. aprila in 6. maja ob 19.00 na TVS 2, 9. maja pa ob 20.00 prav tako na drugem programu. Sicer pa je veliko sklepnih priprav na evrovizijskem prizorišču samem: novinarske konference, sestanki za vse komentatorje, za vsakega od treh večerov pa seveda obisk vseh treh generalk pred prenosom. Dela je kar nekaj, noči pa so kratke. 🙂

Nam lahko zaupate, koliko sredstev ste vložili v organizacijo letošnje Eme in sodelovanje Slovenije na Evroviziji? Za kaj ste porabili največ denarja?

V proračunu za Emo 2011 je bilo 100.000 € (ta strošek zajema izdelavo scenografije, najem dodatnih LED zaslonov, nakup oblačil, honorarji, izdelava koreografij, režija, kostumografija …). Odhod slovenske delegacije v Düsseldorf pa nas bo stal približno enako kot Ema (v ta znesek je vključeno sodelovanje naše hiše na tekmovanju, pa vsi letalski in hotelski stroški, kostumografija, dnevnice …).

O evrovizijskem zmagovalcu enakovredno odločajo tako strokovna komisija kot širše občinstvo. Menite, da je to primeren način izbire zmagovalca?

Menim, da ja, ker stroka spet postaja pomembna. Ljudstvo skladbe posluša predvsem z očmi, žiranti pa z ušesi, in če združiš obe oceni, oba okusa, dobiš realni pogled na glasbeni izdelek.

Kaj je po vašem mnenju ključnega pomena za uspeh na Evroviziji?

Drugačnost, izvirnost, morda tudi drznost v glasbi in interpretaciji. Predvsem pa moraš verjeti v pesem, ki jo izvajaš, in to s celim telesom, predvsem pa z obrazom povedati gledalcu, ki sedi v fotelju, da je tvoja pesem dobra!

Verjetno ste že slišali letošnje evrovizijske skladbe. Kako komentirate izbor in komu napovedujete zmago?

Sem, že večkrat! Letos po moje ni najbolj plodno evrovizijsko leto. Zmage ne morem napovedati nikomur, ker vzorca, ki prinaša prvo mesto na Evroviziji, ni. Niti ne stila. So pa alternacije, seveda.

Kako pa kaže naši predstavnici Maji Keuc? Kakšno uvrstitev lahko pričakujemo?

Vsekakor kvalifikacijo v finale, tam pa uvrstitev v prvo tretjino med 25 sodelujočimi državami.

Vas je kakšen pozitiven ali negativen komentar o Maji iz tujine posebno presenetil?

Vedno me preseneti, koliko tudi mediji o Maji že vedo, še preden ta pride pred njihov mikrofon. Mnogi vedo, da je Maja padla na odru v finalni oddaji Slovenija ima talent. Sicer pa so to okolju prijazni komentarji, ki godijo. Prvič po dolgem času se mi zdi, da smo tudi Slovenke in Slovenci ponosni na Štajerko. Tujci pa tudi. Nekateri napovedujejo Stožice 2012. Hm, malo optimistično, bi si drznil reči.

Menite, da bi bila Slovenija v primeru Majine zmage naslednje leto res pripravljena organizirati evrovizijski izbor?

Pripravljena? Dolžna, vsekakor! In sposobni smo peljati to evrovizijsko karavano skozi slovenski eter. Res pa je, da bi se v priprave morala vključiti tudi država, predvsem s finančnega vidika, in pa še kaka sosednja nacionalna televizijska hiša, ki bi pomagala pri produkcijski izvedbi EBU-jevega festivala.
 

M. Š.


Zadnje novičke

Prejšnji članekOPA! Adriana Lima pokazala trde bradavičke in fantastičen trebušček
Naslednji članekFOTO Rihanna kot gospodinja v pikčasti halji in s pentljo: Modni kiks ali zadetek v polno?