Zopet se bomo potopili v svet čarobne FLAMENKO umetnosti,  saj nas bo Živa Heričko, plesalka flamenka popeljala po širjavah in globinah skupka čustev, ki mu pravimo flamenko.

Flamenko je glasba, ki je nastala med Romi na jugu Španije v pokrajini imenovani Andaluzija in danes velja za eno izmed pomembnejših znamenitosti Španije. Ta temperamentna muzika ves čas odraža nek kontrast med resnostjo, napetostjo in izlivom močnih čustev.

Živa Heričko je ena najbolj prepoznavnih plesalk flamenka v Sloveniji. Sedemindvajsetletni Mariborčanki je Ljubljana dobro znana. Tukaj je študirala farmacijo, tukaj se izobražuje na področju homeopatije in tukaj svoje plesno znanje na Osnovni šoli Koseze dvakrat tedensko predaja mlajšim rodovom.
Živa Heričko se je s flamenkom prvič srečala pred osmimi leti na enotedenski poletni plesni šoli v Plesni izbi v Mariboru in se nato vpisala še na tečaj. Flamenko zapolnjuje Živin prosti čas, o tem, da bi ples postal njen poklic, ne razmišlja, saj čuti, da bi bila z zavedanjem, da je ples njen edini vir zaslužka, preveč obremenjena. “Raje se s plesom ukvarjam za dušo in imam poleg tega še poklic z redno službo.”

Za plesalca flamenka je zelo pomembno, da se izobražujejo tam, kjer so korenine flamenka, torej v Španiji. Živa Heričko, ki še vedno vadi tri ure dnevno, večinoma nastopa ob spremljavi kitarista Tomija Stanfela in cajonista (cajon je lesena škatla z žičkami, ki zveni) Roka Bajriča ali skupaj s svojimi učenkami iz skupine Los Tacones (španski izraz za besedo petke). Pleše na različnih prireditvah, poskrbi pa tudi za dvig temperature in adrenalina na različnih zasebnih zabavah in v španski restavraciji Don Felipe v Ljubljani. “Ljudje so večinoma presenečeni in nas spremljajo z odprtimi usti. Nori so na noge. Bolj ko delaš z nogami, bolj jim je všeč.”

IN RES. Tudi ta mesec 19.6.2012 lahko začutite to zgodbo ognja, ki se kot plamen ovija okrog srca in podžiga nemirne misli poslušalca. Energija, ki se skriva v njih, bo preplavila vaše telo in v vas vzbudila zasanjano otroškost. To so zgodbe povedane v slovenskem jeziku, to je glasba, to je temperament, to je …

REZERVACIJA OBVEZNA

::::: VSTOPNINE NI :::::

PRIDITE NA VEČER FLAMENKA , NE BO VAM ŽAL.


© Članek je avtorsko delo portala www.tocnoto.si. Kopiranje in reproduciranje brez pisnega dovoljenja je prepovedano.
Prejšnji članekEva Longoria: Čudovita v Monte Carlu
Naslednji članekmisel dneva