V petek, 13. junija bo namreč skupina nastopila v ljubljanskih Križankah in nam pričarala dušo Sarajeva (Duša Sarajeva je sicer naslov njihove zadnje plošče). To bo vsekakor koncert za tiste nežne, romantične duše, ki si želijo večer, ki ga ne bo mogoče pozabiti.

Skupina, ki je nastala v Sarajevu leta 1985, je imela v več kot dveh desetletjih kar nekaj vzponov in padcev. Čeprav je bila na glasbenem prizorišču vedno izjemno priljubljena zaradi prepoznavne mešanice pop-rock zvoka in melodičnih skladb z dobrimi teksti, je skupino že zelo kmalu po prvih uspehih doživela veliko tragedijo.

Namreč, potem ko je že s prvencem osvojila simpatije občinstva (predvsem zaradi uspešnic Dirlija, Sa tvojih usana …), je peterica posnela drugo ploščo in napovedala veliko turnejo. Ampak že na poti do prvega koncerta, ki bi moral biti v Mostarju, se je eden od dveh avtomobilov, s katerima so se peljali na špil, zaletel in dva člana skupine sta zaradi posledic prometne nesreče umrla. Skupina je zato po velikem spominskem koncertu v Sarajevu prekinila z delovanjem, ker pa je bil material za drugo ploščo gotov, so ga kasneje posneli prav v spomin umrlima članoma Ziji in Aljoši. Za sve ove godine je naslov albuma, ki je sicer izšel, vendar ga preostali člani zasedbe niso želeli promovirati in se tako v začetku leta 1987 resnično poslovijo iz odrov, čez dobro leto pa v Zagrebu posnamejo ploščo Svijet je lopta šarena in tako napovedo veliko vrnitev na glasbene odre.

Da je bila vrnitev uspešna, je dokazala tudi druga ‘povratniška’ plošča Sanjati, ki se je prodala v nakladi več kot 250.000 primerkov in je do danes njihova najbolj uspešna plošča. Med večjimi uspehi je treba omeniti tudi sodelovanje s Kemalom Montenom na albumu Nekako s proljeća, ki je izšel še tik pred začetkom vojne v Bosni, zaradi katere je skupina imela še eno daljšo pavzo v delovanju.

Napovedano turnejo so tako odpovedali, avtor uspešnic zasedbe Zlaja se je preselil v London, kasneje pa v Toronto, kitarist Nikša Bratoš se je preselil v Zagreb, Dilaja je ostal v Metkovcih, Bane je šel na Češko, Zoka v Nemčijo, Igor na Hrvaško, Cunja in Žera pa sta ostala v Sarajevu. Leta 1993 je izšla kompilacija njihovih uspešnic, konec naslednjega leta pa sta Žera in Cunja zapustila Sarajevo, se v Zagrebu našla z Bratošem in skupina je spet začela snemati. V novi zasedbi so začeli z novimi koncertnimi turnejami in snemanjem novih skladb, pri katerim jim je pomagal tudi Saša Lošić Loša. V zadnjem desetletju dokazujejo, da dobra glasba nima omejenega roka trajanja, zato so dobrodošli gosti na največjih odrih širom nekdanje Jugoslavije.

V petek, 13. junija bo tako izvrstna priložnost, da ‘nekako s proljeća’ uživate v duši Sarajeva ob nepozabnih uspešnicah. Ljubljanske Križanke, za katere tudi vodja skupine Žera pravi, da so eno lepših koncertnih prizorišč na tem delu Balkana, bodo spet ponudile koncert, ki se vam bo zagotovo vtisnil v spomin.


Zadnje novičke

Prejšnji članekBodoča mamica Gwen
Naslednji članekMegan Fox je bila nekoč zelo revna