Poslovimo se še od zadnjih pošiljk fig.

Jesen je čas obilja in raznovrstnosti sadežev, ki jih lahko uživamo. Med njimi so tudi sočne in sladke fige, ki nam nudijo edinstveno okusno izkušnjo. Fige so eno izmed najstarejših sadnih dreves na svetu, ki so v preteklosti veljale za simbol obilja, modrosti in plodnosti. Danes pa jih priljubljamo predvsem zaradi njihovega okusa in hranilnih lastnosti.

Vir: Instagram

Kljub temu, da se figovci poleti bogato obrodijo, nas uspejo razveseljevati tudi proti koncu jeseni. Zdaj so na voljo še zadnji sveži plodovi fig, ki so prava poslastica za vse ljubitelje teh sladkih sadežev. Z njimi lahko pripravimo vrsto okusnih jedi, od predjedi do sladic, za bolj pogumne pa tudi solate in samostojne jedi.

Vir: Instagram
Vir: Instagram

Lahko jih narežemo na rezine in serviramo z nekaj koščki sira in dimljenega lososa za preprosto, a okusno predjed. Dodaja se jih lahko tudi solatam, zelenjavnim obrokom ali pa jih uporabimo pri pripravi omak ali marinad za meso.

Vir: Instagram

Za ljubitelje sladkih okusov pa so sveže fige odlična sestavina za pripravo sladic. Lahko jih dodate v smutije, jogurte, sladoled ali pa jih uporabite pri peki pit in kolačev. Kombinacija svežih fig, vanilje in medu je vedno zmagovalna in bo navdušila še tako zahtevne gurmane.

Vir: Instagram
Vir: Instagram

Poleg izjemnega okusa pa fige vsebujejo tudi številne hranilne snovi, ki so koristne za naše zdravje. So bogat vir vlaknin, ki spodbujajo prebavo in pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Prav tako so bogate z antioksidanti, ki ščitijo naše telo pred prostimi radikali. Vsebujejo tudi vitamine in minerale, kot so vitamin A, vitamin K, kalij, magnezij in baker.

 


Zadnje novičke

Prejšnji članekNastja Gabor se je zmotila. Ji bo Marjetka Vovk zamerila?
Naslednji članekNovica o Juriju Zrnecu ni bila pričakovana