Letos je 71. Filmski festival v Cannesu med svojo francosko riviero ponovno privabil številna znana imena. Znanim filmskim zvezdnikom in drugim umetnikom v tej industriji pa je postregel s kar tremi novitetami.

Uresničila se je lanskoletna grožnja

Prva noviteta na glamuroznem dogodku, ki se bo zaključil 19. maja, je, da zvezdniki ne smejo več delati selfijev. To pa zato, ker so selfiji trapasti in groteskni, o čemer je že pred leti govoril umetniški direktor festivala Fremaux. Drugi razlog za prepoved selfijev pa je tudi to, da so zaustavljali »promet« na rdeči preprogi. Od letošnjega festivala dalje tudi ne bo več novinarskih projekcij filmov, dokler ti ne bodo doživeli slavnostne premiere. Razlog za to odločitev je, da želijo preprečiti morebitni slabi odmev kritikov še preden filme vidi cansko občinstvo. Največja sprememba pa je ta (je v bistvu že lanskoletna grožnja), da v glavnem festivalnem delu ne bo več Netflixovih filmov (če ne bodo upoštevali francoske zakonodaje. Ta namreč pravi, da se lahko filmi predstavljeni na festivalu, na internetu pojavijo šele tri leta po predvajanju v francoskih kinematografih).

Lansko leto so Netflixu pogledali skozi prste v primeru Okya in The Meyerowitz stories. Letos pa zaradi te odločitve festival ne bo videl filma The other side of the wind, ki je bil dokončan z Netflixovimi sredstvi in filma Roma. Netflix sicer v tekmovalnem delu festivala »nima kaj početi« pa vendar je tam. Netflix bo lovil filme, ki še nimajo distributerja. Šušlja se, da bi v prvi vrsti radi dobili film od lepotice Penelope, ki je nedavno briljirala v dokumentarcu na FOXu (Umor Giannija Versaceja), in njenega Javierja, v filmu Everybody knows. Pri vsem tem pa je najbolj zanimivo to, da je film Everybody knows ravno uvodni film festivala.

Letos filmski festival v Cannesu poteka že 71. Prvi filmski festival so pripravili leta 1946, od tedaj pa, razen v letih 1948 in 1950, poteka vsako leto.


Zadnje novičke

Prejšnji članekFoto! Takole Tina Maze uživa po rojstvu hčerke
Naslednji članekVse, kar še niste vedeli o današnji poroki princa Harryja in Meghan Markle!