Po gostovanju v Grčiji je, pravi, »stegnila jezik« in se v medijih pritožila, ker se z nacionalke takrat ni nihče posebej zanimal zanjo. Pravzaprav priprave na evrovizijsko tekmo primerja s svojim nastopom na izbiranju miss sveta. Pri obojem zastopa Slovenijo, pravi, a kot miss so jo veliko bolj razvajali in skrbeli zanjo. Hkrati pa se strinja, da sta to vendarle dve zelo različni prireditvi.

Ni vse odvisno le od mene

Neskladja so torej zglajena, in če bi, pravi Rebeka, še pred mesecem rekla, da je bil nastop na EMI njena največja napaka, zdaj na to ne gleda več tako. V priprave se je vrgla z vso močjo, ker želi dati na evrovizijskem odru od sebe največ, kar zmore in zna. A je hkrati psihično pripravljena tudi na to, da se ji ne bo uspelo prebiti v finale. Prepričana je sicer, da bodo, tako kot pri dosedanjih izvajalcih, za neuspeh krivili predvsem njo, ob morebitnem uspehu pa si bodo zasluge lastili vsi. »Tudi če ne bom prišla v finale, upam, da bodo ljudje razumeli, da ni vse odvisno samo od ustvarjalca. Doslej so tisti, ki niso uspeli, dejansko lahko končali kariero. Do zdaj sem 99 odstotkov stvari v življenju delala sama in bilo bi noro, da bi prišla nazaj in morala reči adijo karieri.«
Rebeko je seveda mogoče razumeti, hkrati pa se je težko strinjati s tem, da je kariero nekaterih naših predstavnikov pokopal ali zavrl zgolj evrovizijski nastop.
Dejstvo je, da se Slovenija težko prebije v finale že zaradi povsem preproste matematike. Imamo premalo glasovalno naklonjenih sosedov in premalo Slovencev živi v drugih evropskih državah, da bi lahko od katere pričakovali toliko točk kot na primer Turčija od Nemčije.

Vsak ima svojo resnico

Rebeka je prepričana, da lahko gostovanja na drugih televizijah pred evrovizijsko tekmo prinašajo več točk. Zato skuša potovati v čim več držav, tudi na svoje stroške, ker nacionalka za to pač nima denarja.
»Upam si trditi, da bomo od Grkov, na primer, gotovo dobili kakšno točko. Do zdaj smo bili v Grčiji, Bosni, Srbiji, šli bomo na Hrvaško, tudi v Belgijo, Gruzijo, verjetno v Moskvo in Kijev. Če televizija gostovanj ne bo plačala, jih bomo sami. Grem na vse ali nič. Na evrovizijo grem le pod pogojem, da bom maksimalno pripravljena in bom vedela, da sem iz sebe izžela maksimum. Kaj se bo zgodilo, bomo videli. To je vse, kar je odvisno od mene. Če bi se potrudil še kdo, bi bilo mogoče tudi kaj več.«

Mnenja o končnem iztržku omenjenih gostovanj se v resnici precej razlikujejo. Rebeka je govorila z nekaterimi, ki so prepričani, da se izplača; a je veliko tudi tistih izkušenih evrovizijskih poznavalcev, ki dokazujejo, da to v resnici nima nobenega posebnega učinka. Podobno je na primer z razmišljanjem o tem, ali je na prizorišču smotrno pripraviti razkošen slovenski večer ali ne. Pravil glede tega, gledano objektivno in z razdalje, brez čustvene vpletenosti, v resnici ni.
Kakorkoli, Rebeka daje veliko v svojo promocijo. Tudi zato je v njeni ekipi svetovalec Sašo Mirković, razvpiti menedžer lanske zmagovalke Marije Šerifović. Znan je predvsem po svojem sporu z direktorjem srbske televizije.
»Vedno je treba slišati obe plati. Ne morem reči, da je angel, niti da je hudič. Ne poznam ga tako dobro, pomembno je le, kaj je naredil zame, in nič, kar je doslej naredil, nima nobenega negativnega prizvoka.«

Slovenščina in kratko krilo

Kakšen kratek stik oziroma različne poglede Rebeke in nacionalke seveda še lahko pričakujemo. A ne gre pozabiti, da imata obe strani vendarle skupni cilj, in sicer čim boljši nastop na evrovizijskem odru.
Rebeko bo, vsaj dogovarjajo se o tem, za učinkovit začetek v eno svojih kreacij, v imitacijo kletke, najbrž odel Alan Hranitelj. »Evrovizija je predvsem šov,« pravi Rebeka. »Sama na odru lahko pojem v Sloveniji, ne pa na evroviziji.«
Sicer pa bo Rebeka svojo Vrag naj vzame predvidoma odpela oblečena v kratko krilo, torej bo pokazala noge, kar sicer sovraži. »Saj veš, kakšne smo ženske. Ko imaš v glavi neko blokado, ni nikogar, ki bi te prepričal, da nimaš prav.« Tako nekdanja miss še vedno misli, da ima grda kolena, a jih bo pokazala. Ampak le če bo shujšala, pravi. To je njen cilj in zato so na njenem jedilniku le lahke solate. Prostodušno pravi, da tudi miss ne more ostati večno mlada, pa tudi kak kilogram več pride z leti. Bliža se tridesetim, pove.
Pela bo v slovenščini, ker je tako pisalo v pravilniku pred EMO, ki ga je tudi podpisala. Raje bi malo v slovenščini in malo več v angleščini, namesto Vrag naj vzame Heavy Weather, a je, zelo nerada, pri tem popustila, ker na nacionalki niso želeli naknadno spremeniti pravil. Sicer pa boste tudi o tem, kaj je bolje, angleščina ali slovenščina, med poznavalci evrovizijskega izbiranja slišali vrsto različnih teorij.

Prav zaradi nastopa v Beogradu, po katerem si bo privoščila počitnice, pravi, bo počakala Rebekina selitev v novo hišo, katere gradnja se končuje prav v teh dneh. Hkrati se izteka televizijska oddaja Rebeka brez strehe nad glavo. A se ji po glavi že podijo novi načrti, o katerih pa še noče govoriti, ker bi jo »takoj peljali v norišnico«. Skratka, ne glede na evrovizijski izid Rebeke, tega samozavestnega in v številnih preskusih otrdelega »multipraktika«, zagotovo ne bo vzel vrag.

(Jana-Simona Furlan)


Zadnje novičke

Prejšnji članek
Naslednji članekMadonna zagovarja Cruisea