Pianist svetovnega kova Maksim Mrvica se po treh letih vrača v Ljubljano. Novinarsko konferenco je vodila Ivana Šundov, s katero sta se precej ujela …

Hrvaški virtuoz, ki je v veliki meri zaslužen, da so klavirske koncerte začele obiskovati tudi mlajše generacije, saj z združevanjem popularne in klasične, filmske ter elektronske glasbe in ekstravagantnimi nastopi, očara tudi najbolj zahtevne obiskovalce, je v pogovoru z voditeljico novinarske konference Ivano Šundov, zaupal tudi kar nekaj zanimivosti. Videti je, da se je Ivana v njegovi družbi nadvse zabavala in ni opazila, da ji je obleka zlezla malo previsoko.

Klavir mu je bil edina svetla točka

Tako smo izvedeli, da nihče v njegovi družini ne samo, da ni imel glasbene izobrazbe, ampak tudi nikoli ni poslušal klasične glasbe. “Še toliko bolj je bilo zato nenavadno, da sem sam imel povsem jasno glasbeno vizijo,” je pojasnil Maksim. V ranem otroštvu je z družino doživel tudi vojno v rodnem Šibeniku in v tistih težkih časih, je bil klavir njegova edina svetla točka, zato sta z njegovo učiteljico vadila kar v kletnih prostorih. Ravno zaradi teh težkih pogojev je bila še toliko bolj presenetljiva njegova zmaga na prvem tekmovanju, ki se ga je udeležil v Zagrebu. “To je bilo moje prvo priznanje, ki sem ga dobil od stroke in mi zato še danes največ pomeni.”

PREBERITE TUDI: Ivana Šundov pokazala svoji odrasli hčerki

Zadnja leta poleg Zagreba in rodnega Šibenika dva do tri mesece na leto njegova baza postaja tudi Kitajska, kjer največ ustvarja in nastopa. Osebno sta mu zelo ljuba Singapur in Honkong, zelo rad pa obišče tudi Pariz, kjer je v mladosti študiral in živel ter Rio de Janeiro. Nadvse vesel pa je tudi obiska Ljubljane, vsakič, ko ga pot zanese sem.

17. marca prihaja v Cankarjev dom. “Slovensko občinstvo me je vedno zelo lepo sprejelo. Dolgo me ni bilo, zato upam, da bo tudi tokrat tako,” je še sklenil za konec.

Foto: Simone Di Luca