Poznate Karmen Meze? Ne? Verjetno pa ste že slišali za blagovno znamko La Popsi, ki jo je ustanovila. Preberite, kaj je povedala o pokojnini, enakopravnosti in o odločitvi, da je mož prevzel porodniški dopust.
O pokojnini praktično ne razmišljam, ker vprašanje kakšen bo socialni dialog čez 40 let, ko bom sama na točki upokojitve. Bolj se zanašam na to, da si nekako sama po najboljši moči zagotovim finančno varnost, čeprav vsi vemo, da je to zelo težko. Vsekakor bi na tem področju rabili ogromno zakonskih izboljšav. Kjer bi se nekako morali izenačiti pri faktorjih zaradi katerih imamo ženske nižjo pokojnino.

Smo v zelo čudnem obdobju v katerem govorimo o enakopravnosti spolov. Od nas se pričakuje enako karierno uspešnost, urejen dom, skrb za otroke… Čeprav smo po mojem mnenju ženske še vedno tukaj v popolnoma drugačni poziciji. Nekako je že v naših glavah, da otroci v prvih letih bolj potrebujejo nas. To potrjuje tudi dejstvo, da smo ženske veliko bolj izpostavljene in nagnjene k izgorelosti in duševnim težavam, kot je nap. anksiozno-depresivna motnja.
 
Večina podjetnic bi se po vsej verjetnosti strinjala z menoj, da je eno leto porodniškega dopusta zgolj na papirju. Trenutna situacija v kateri živimo pa je še toliko bolj specifična. Nikakor ni težava biti doma z otroci, se z njimi cel dan igrati gusarje in princeske in hoditi na sprehode. Težava pa nastane, ko se združi delo od doma, šolanje otrok na daljavo in skupni čas. Vprašanje časa je kakšno bo duševno stanje prebivalstva po enem letu. 
 
Ravno zato sva se s partnerjem odločila, da takšen tempo pri odsotnosti partnerja zaradi službe, z dvema otrokoma doma, poslovnimi obveznostmi in vsem ostalim ne vodijo v nič dobrega ampak zgolj v popolno izgorelost. Zato sva se skupaj odločila, da zamenjava vlogi in se on za zadnje 4 mesece odpravi na porodniški dopust jaz pa tako pridobim vsaj nekaj uric dnevno, ko se lahko v popolnosti posvetim poslu. Ves čas živim po principu, da se je v življenju nekako treba prilagoditi situacijam. 


Ali veste, kaj vpliva na višino vaše pokojnine?

Naša varna starost je rezultat današnjih odločitev!

Več o projektu si lahko preberete na:


© Članek je avtorsko delo portala www.tocnoto.si. Kopiranje in reproduciranje brez pisnega dovoljenja je prepovedano.
Prejšnji članekKaj mori Injo Zalto? Ta fotografija vas bo šokirala!
Naslednji članekAna Roš iskreno o tem, kaj je botrovalo njenemu odhodu v tujino