LITIJA FIRST – NAJPREJ LITIJA – LITEXIT

Pustovanja v Litiji se lahko pohvalijo z več kot 170-letno tradicijo in so bila večinoma vezana na politične teme. Letos organizatorji napovedujejo odcepitev Litije od Slovenije in Evrope –

Povorka tradicionalnega Litijskega karnevala bo po mestu krenila na pustno soboto, 2. marca 2019, ob 15.00. V Litiji si obetamo več kot 5.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali domiselne skupinske maske. Pričakujemo lahko več kot 500 mask v najmanj 25 skupinah.
Gostili bomo tudi Prvi čebelji karneval – skupinske maske na temo naše avtohtone čebele kranjske sivke. Karnevalske dogodke organizirajo Občina Litija, Zavod za kulturo, mladino in šport Litija ter Turistično društvo Litija.

Manifest Litijskega karnevala 2019:
V Litiji imamo stabilno gospodarstvo, rudnik Sitarjevec in druge naravne vire, turizem, čisto okolje,… Litijani smo vizionarji. Ne potrebujemo Slovenije, ne Evrope. Potrebujemo dobro zaščito lokalnih virov, tudi naše kranjske sivke. Potrebujemo pravo vlado, Thereso May in Donalda Trumpa za svetovalca. Napovedujemo zidove na mejah občine, Litus-bank in Lit-koine, litijsko vardo. Pred Brexitom bomo izvedli Litexit.

Odcepitvi se bodo postavili po robu vidni slovenski in evropski politiki. Prepričevali bodo podjetne in vizionarske voditelje Litije in ostale Litijane naj ostanejo znotraj unije in Slovenije. Ponujali nam bodo mamljiva darila; dolgo željen bazen, plažo ob Savi, Ukmarjevo bolnico brez čakalnih dob, obvoznico in hitro železnico brez zamud, letališče bratov Borišek, … Litijani imamo svojo banko, rudnik srebra, SiliTijevo dolino, neskončne količine pitne vode v Savi,… Litijani ne popustimo: mačko smo poslali v vesolje precej pred Lajko, že zdavnaj smo uničili atomsko orožje, organizirali prvo svetovno mirovno konferenco, uredili problem birokracije, zgradili prvo potniško letalo na svetu,… Torej bomo zmagali tudi tokrat.

Vabimo vas, da oblikujete svojo karnevalsko skupino in se pridružite številnim veseljakom iz bližnje in daljne okolice, ki bodo na karneval prijavili inovativne skupinske maske. Razpis za prijavo svoje skupine najdete na https://litija.si/objava/117691.

Tudi letos se bo pustno dogajanje pričelo na »ta debeli četrtek« s tekmovanjem za naj pustni krof. Vabimo gospodinje, gostince in ostale, da sodelujete v tekmovanju, in do 10.00 v Turistično informacijski center prinesete svoje najlepše krofe. Razpis za sodelovanje na tekmovanju najdete na https://litija.si/objava/117691.

Isaac Palma in Sašo Đukič

Istega dne bo na Valvazorjevem trgu pustna vlada prevzela oblast. V trdem boju za prevlado bo imel tokrat zelo pomembno vlogo Litko – maskota karnevala. Sebe in Litijo bo postavil na prvo mesto!!! Vidne slovenske in evropske politike bo poskušal prepričati, da je samostojna Litija edina prava vizija. Tudi tokrat bo odločitev o pustni vladi sprejeta demokratično – z vašim glasom, dragi obiskovalci. Posebna gosta dogodka bosta popularni Isaac Palma in Sašo Đukič, znan kot pevec in predvsem kot humorist, pa tudi Mama Manka.

V soboto ob 10.00 bo na sporedu vedno odlično obiskan Otroški pustni živžav s skupino Pikolovci, čarovniško predstavo čarodeja Joleta Coleta ter plesno animacijo z Aleksandro Košir.

Trasa letošnje karnevalske povorke bo obiskovalcem omogočila, da si bodo dodobra ogledali vse skupine, ki bodo kot kaže zares inovativne in številčne. Na čelu povorke bo maskota karnevala – Litko. Sledil mu bo Pihalni orkester Litija, ki bo predstavil himno Litijskega karnevala, in za njim številne etnografske maske ter skupine. Program bodo dodatno popestrile gostujoče pustne skupine kot so ptujski kurenti, orači in pokači, coprnice iz Cerknice in mnogi drugi.

Pela bo Tanja žagar!

Povorka bo pot po mestnih ulicah zaključila v športni dvorani, kjer bo ob zvokih Orkestra harmonikarjev Bučar in DJ Bernyja stroga pustna komisija izbrala zmagovalca odcepitvene parade.

Na zaključni prireditvi v športni dvorani bo komisija razglasila najboljše skupine Litijskega karnevala 2019.

Vrhunec bo karneval dosegel zvečer ob 20. uri, ko bomo dan zaključili z odcepitvenim gala plesom s Tanjo Žagar.

Vabljeni na pustne prireditve v Litiji!

Spremljajte jih na:
http://www.facebook.com/litijski.karneval
https://litija.si/objava/117691

Organizatorji pustnih prireditev: Občina Litija, ZKMŠ Litija, Turistično društvo Litija, Čebelarska zveza Slovenije.