Košarka je ekipni šport, ki ga igrata dve ekipi. Igra se z žogo, pri čemer je cilj, da jo igralci vnesejo v fiksni koš, ki se nahaja na obeh straneh igrišča.

Košarka je trenutno en najbolj priljubljenih olimpijskih športov na svetu. V šolah je košarka eden najbolj igranih športov pri pouku športne vzgoje.

Ali si vedel?

Izraz “basketball” izhaja iz angleškega jezika, kjer “basket” pomeni “koš“, “ball” pa “žoga“.

Izvor in zgodovina

Košarko je leta 1891 izumil  kanadski učitelj telesne vzgoje James Naismith (1861-1940).

Takrat je bil profesor na ameriški univerzi Springfield, Massachusetts, Christian Christian Association v Združenih državah.

Košarka je izumil kot alternativo ostri zimi v regiji na račun drugih športov na prostem, kot sta baseball in nogomet.

Prav tako je bila prvotna ideja ustvariti manj nasilen šport kot je nogomet. Ustvarjalni učitelj je hkrati skušal učence vključiti v pouk športne vzgoje in spodbuditi kolektivnost skupin.

Košarka je priljubljena v mnogih državah in dandanes mnogi ljubitelji radi stavijo na ta šport na spletnih mestih, kot je Bet22, ki ponuja inovativne spletne igralnice in tehnologijo športnih stav.

Prva uradna košarkarska tekma je bila odigrana leta 1892 s približno 200 gledalcev. Istega leta so tudi ženske začele igrati košarko. Prva ženska tekma je potekala leta 1896.

Igro za dekleta je uvedla učiteljica telesne vzgoje Senda Berenson (1868-1954).

Zanimivo je, da so sprva šport igrali z žogo, podobno nogometni. Šele leta 1984 je košarko, kot jo poznamo danes, razvilo podjetje iz Massachusettsa.

Šele pozneje se je košarka pojavila na olimpijskih igrah. Prva olimpijska košarkarska tekma je bila odigrana na poletnih olimpijskih igrah leta 1936 v Berlinu. Ta trenutek je predstavljal velik mejnik za širjenje športa v svetu. Danes je v FIBA, Mednarodno košarkarsko zvezo, povezanih okoli 200 držav.

Ta organizacija je bila ustanovljena leta 1932 in je odgovorna za organizacijo dogodkov, povezanih s košarko, po vsem svetu. Njihov sedež je trenutno v Ženevi v Švici.

Košarkarska pravila

Cilj košarke je spraviti žogo v nasprotnikov koš. Na vsakem koncu igrišča se 3,05 metra nad tlemi nahaja po en koš, nasprotnikov je na drugi strani igrišča.

Zmaga ekipa, ki doseže največ točk. Točke se razlikujejo glede na lokacijo meta na koš. Za prosti strel se prišteje ena točka, sicer pa se rezultatu prištejeta dve točki.  Točke se dosegajo tudi, ko so igralci blizu črte trojk. Kot že ime pove, se v tem primeru štejejo tri točke.

Igra je razdeljena na 4 polčase po 10 minut.

Velik del igre so podaje žoge med igralci in meti na koš. Najbolj uporabljena meta sta polaganje in skok. Tako imenovani “slam” nastane s skokom in polaganje žoge v koš.

Igralci z žogo v roki ne smejo narediti več kot dva koraka, saj morajo že pred tem žogo podati soigralcu.

Prekrški

Na košarkarski tekmi igralec ne sme narediti več kot 5 prekrškov. Če se to zgodi, je izključen iz igre. Prekrški so:

  • Nedovoljen stik med igralci;
  • Agresija med igralci;
  • Nešportno obnašanje.

Ekipa

Košarka se igra med dvema ekipama s po 5 igralci. Igralna mesta so branilci, krila in centri, ki so odvisni od položaja in ciljev pri razvoju igre.

Centri se nahajajo v središču igrišča in so torej “glava” ekipe.

Kot že ime pove, so krila blizu bočnih linij. Po drugi strani pa so krila odgovorna za večino metov iz igre.

Branilci so na splošno največji in najbolj agilni igralci v ekipi. So tudi tisti, ki odbijajo žoge, torej vrnejo žogo po napadu.

Igrišče

Košarka se lahko igra v dvorani ali na prostem. Mere igrišča so 28 metrov dolžine in 15 metrov širine. V ZDA so igrišča en meter daljša.

Košarkarsko igrišče ima več črt in oznak:

  • Stranske črte: razmejijo igralni prostor.
  • Mejne črte: omejujejo tudi igralni prostor, vendar če se nahaja za koši.
  • Sredinska črta: Nahaja se točno na sredini igrišča in deli celoten prostor na dva enaka dela.
  • Osrednji krog – Na sredinski črti je krog v središču polja, ki ima premer približno 3,6 metra.
  • Črta za tri točke: krožna črta, ki se nahaja 6,75 m od vsakega koša. Ime je dobila, ker so koši, doseženi s te lokacije, vredni 3 točke.
  • Črta za prosti met: nahaja se najbližje košu in je obrnjena proti košu.

Sponzorirana objava.


Zadnje novičke

Prejšnji članekPo dolgem času se je javil Rok Korošec (Poroka na prvi pogled) in povedal tole
Naslednji članekVlasta Mažgon (Poroka na prvi pogled) se je odmaknila od vsega. Poglejte, kam je odšla