Maja Keuc je povedala, da bi se pevci morali obnašati kot vokalni atleti.

Pevka Maja Keuc dobro ve, koliko dela in odpovedovanja je potrebno, da si dober pevec zgradi dobro kariero. Povedala je, da nikoli ne sme pozabiti na svoj glas. Morali bi ga paziti in negovati do konca življenja. Delila je tale daljši zapis, ki bo marsikateremu pevcu prišel prav: “Upevanje pred petjem. Predstavljajte si, da se vrhunski športniki pred tekmami nebi ogreli? Obnašajmo se kot vokalni atleti. Ker to tudi smo.
Vsakodnevne vaje čez cel razpon, četudi je nas preferiran stil petja samo v določenem registru. Vokalne vaje, ki pokrivajo vse vokalne registre bodo znatno izboljšale tudi naš najljubši register in glas bo bolj uravnotežen in zdrav na dolgi rok. Especially if you’re a belter! 
Upevanje s slamico (LAX VOX) – Bubbling je učinkovita celostna metoda za izboljšanje biomehanskih in fizičnih procesov v vašem glasovnem predalu. Prava masaža za glasilke in odlična rehabilitacija. Če slamice nimate pri roki, poskusite s sproščenimi “LIP TRILLS”.
Lahko, da vam iritacijo in oteklino na glasilkah povzroča tudi REFLUKS. Če je močan ga čutite kot zgago in občutite hripavost glasilk. Lahko pa ga sploh ne čutite in je vseeno prisoten. Zato so priporočljivi redni pregledi pri ORL specialistu / foniatru.
Pravilna Tehnika – dobro poznavanje telesa in svojega glasu.
Inhalator / vokalni nebulator s fiziološko raztopino pred in po nastopu. Vdihavanje pare vnese vlago v vaše grlo in pomiri, navlaži glasilke ter zmanjša otekanje in draženje.
Stres, napetosti, zategnjenost… Oh boy… petje je še kako povezano z našo psiho. O tem bi lahko napisala esej. O tem bolj podrobno kdaj drugič.
Kajenje ali suh zrak suši tkivo sluznice. Sploh po nastopu, ko so glasilke ogrete. Let’s avoid it.
Gibanje, zdrava prehrana, kurkuma, ingver, med, limona… vse kar preprečuje vnetja.
Grgranje s slano vodo ali žajbljem.
SPANJE. In še več spanja.
Način govora – melodično gibanje glasu pri govorjenju pomaga pri različnih mišičnih koordinacijah. Poznam ljudi, ki so samo od govora ves čas hripavi.
Vlaženje in hidracija sta za glasilke zraven spanca in počitka najbolj pomembni. 2-3L vode na dan, idemo.
Uporaba in-ear monitorjev. Sploh v glasnih prostorih. Prisparajmo dretje!”

Vir: Instagram

Poleg teksta je objavila prelepe črno bele fotografije. Videti je, da Maja rada skrbi tako kot za svoj glas, tudi za svoj zunanji izgled, saj izgleda prečudovito in bolj mladostno kot kdaj koli prej. Lepo se nam zdi, da Maja opozarja na pomembne stvari in prijazno deli svoje izkušnje, ki si jih je z leti nabrala in si jih seveda še vedno.


Zadnje novičke

Prejšnji članekZnan voditelj letošnje sezone šova Sanjski moški
Naslednji članekPoglejte, kaj je Tanja Ribič naredila s svojo psičko. Neverjetno!