Verjeli ali ne – Leondardo DiCaprio je svoje ime dobil ravno po umetniku da Vinciju.

Po pripovedovanju DiCaprijeve mame, je Leo prvič brcnil ravno takrat, ko si je v enem od italijanskih muzejev ogledovala sliko Leonarda da Vincija.

Na obzorju bo namreč kmalu film o renesančnem geniju da Vinciju, ki ga bo upodobil njegov soimenjak Leonardo DiCaprio. Biografijo Leonarda da Vincija je napisal Walter Isaacson. Gre za nekdanjega urednika revije Time, ki je tudi avtor knjižnih uspešnic o Benjaminu Franklinu in Albertu Einsteinu. Po slednji je National Geographic posnel televizijsko serijo Genij, v kateri je Einsteina upodobil Geoffrey Rush, serija pa je bila deležna tudi nominacije za emmyja.

Pisatelj Walter si je pri pisanju svojega dela pomagal s starimi zapiski. Marsikdo ne ve, da je bil genij, sicer rojen 1452 v kraju blizu Vincija v Toskani, nezakonski sin firenškega notarja Piera da Vincija. Dolgo časa se je tudi špekuliralo kdo je njegova mama. V tem letu pa so odkrili šokantne podrobnosti – Martin Kemp z Oxfordske univerze je odkril, da je bila Leonardova mati revna sirota Caterina di Meo Lippi, ki je živela v propadajoči kmečki hiši v bližini Vincija in se je pri šele 15ih leti usodno zapletla s 25-letnim ambicioznim notarjem. Zanimivo: Med Leonardovimi najbolj znanimi slikarskimi deli je tdui Madona z otrokom (okoli 1474). Leonardo je zapustil številne znanstvene zapiske, napisane v zrcalni pisavi. Kot slikar pa je bil po eleganci pravo nasprotje Michelangela, drugega velikega renesančnega umetnika.


© Članek je avtorsko delo portala www.tocnoto.si. Kopiranje in reproduciranje brez pisnega dovoljenja je prepovedano.
Prejšnji članekTako si baterije polni voditeljica Tara Zupančič
Naslednji članekZvezdnik Usodnega vina meni, da bi vsi morali storiti to