Zadeve o domnevnem prejemanju provizij televizijskega zvezdnika je preverila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Ugotovila je, da so bili zneski, zbrani v televizijski oddaji Spet doma, v celoti nakazani izbranim družinam, med prejemniki sredstev pa nikoli ni bilo Maria Galuniča.

Iz elektronskega pisma, poslanega 20. marca z naslova katjasetnikar@hotmail.com na naslov mario.galunic@rtvslo.si, izhaja očitek, da naj bi bil Mario Galunič ‘prokurist’ Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in da naj bi v sklopu humanitarnih akcij zlorabil javni zavod RTV Slovenija, saj naj bi za vsako zbiranje denarja od ZPMS dobil provizijo.

Toda v postopku inšpekcijskega nadzora zoper ZPMS se sum o Galuničevem prejemanju provizij od ZPMS, ni potrdil, je sporočila informacijska pooblaščenka.
Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije so pojasnili, da je bil Mario Galunič član njihove komisije za socialna vprašanja od leta 2003 do 2007, zdaj pa v ZPMS nima nobene funkcije več. »S Televizijo Slovenija in Mariom Galuničem sodelujemo že 13 let. Naše sodelovanje je bilo omejeno izključno na pomoč otrokom in družinam, ki jim je življenje obrnilo hrbet. ZPMS v svojem 55-letnem obstoju ni imela prokurista in ga skladno s svojim poslanstvom tudi ne more imeti,« je povedal predsednik ZPMS Franc Hočevar.

V humanitarnih akcijah, ki so potekale v oddajah Zoom, Mario in Spet doma so v letih od 1998 do 2008 zbrali 1,204.561 evrov za 306 družin v stiski. »Naše sodelovanje z ZPMS je bilo več kot korektno. V oddaji Spet doma so se zbirala izdatna sredstva za pomoč družinam in otrokom, ki so bila v celoti posredovana od ljudi k ljudem, za katere so se zbirala,« je izjavil direktor TV Slovenija Jože Možina, ki je ogorčen nad početjem nekoga, ki se očitno skriva za fiktivnim imenom.

Tudi Mario Galunič, ki je sam poslal prejeto e-pošto na e-naslov informacijske pooblaščenke, je zatrdil, da ne Televizija Slovenija ne on sam nista nikoli dobila nobene provizije s strani ZPMS. »Vse skupaj je enostavno popolna laž in nesmisel. Glede moje iskrenosti in dobronamernosti nimam nobene skrbi, bolj me skrbi, koga moti humanitarnost in pomoč družinam v stiski.«

(avtor T.R. – total)