Pred zaporom, kjer je zdaj muzej genocida, je želela prižgati bakljo in položiti cvetje.

    Igralka je Kambodžo obiskala v okviru turneje po več državah, kjer so prebivalci trpeli zaradi genocida, med katero s člani svoje ameriške skupine Sanje za Darfur opozarja na nasilje v Sudanu. Igralka kritizira zadržanost mednarodne skupnosti do krize v Sudanu in želi z akcijo Kitajsko spodbuditi, da prisili Sudan, da konča nasilje v Darfurju, ki je v treh letih zahtevalo že 200.000 življenj.

    Mia Farrow je s člani svoje skupine hotela uprizoriti prižiganje olimpijske baklje in položiti cvetje, a ji je to policija preprečila. Kamboška vlada, ki ima tesne vezi s Pekingom, je namreč igralki slovesnost prepovedala, ker naj bi "žalila" dva milijona žrtev režima Rdečih Kmerov.

    Policija je zaprla ceste okoli nekdanjega zloglasnega zapora Tuol Sleng, v katerem so Rdeči Kmeri v času svojega krvavega režima med letoma 1975 in 1979 mučili in ubili 16.000 ljudi. Več kot 200 policistov je stražilo na cestnih zaporah in igralka se je morala skupaj s sedmimi aktivisti umakniti. Novinarjem je izrazila razočaranje, da so ji preprečili izvedbo akcije, kamboški predstavnik, ki ji je pomagal pri organizaciji dogodka, pa je Kitajsko obtožil, da je preprečila dogodek.

(Siol)


Zadnje novičke

Prejšnji članek"Všeč mi je Budimpešta, glavno mesto Turčije!"
Naslednji članekOskarji 2008: Kdo bodo sre?ni izbranci?