Milijarder in filantrop David Rockefeller je umrl v spanju pri 101 letu starosti, na svojem domu v Poncantico Hills, v zvezni državi New York.

David Rockefeller, ki je bil zadnji iz svoje generacije znane ameriške družine, je bil vnuk soustanovitelja podjetja Standard Oil Johna D Rockefellerja. Bil je najmlajši izmed petih sinov Johna D Rockefellerja Jr.

Stoletnik je bil za krmilom družinskega premoženja, vodil je tako filantropske in podjetniške posle. Nikoli se ni aktivno ukvarjal s politiko, sta pa dva izmed njegovih bratov bila politično aktivna.

David Rockefeller je diplomiral na Harvardu leta 1936 in doktoriral iz ekonomije na Univerzi v Chicagu leta 1940. Nato je služil v vojski med drugo svetovno vojno, po vojni pa je delal v banki Chase, ki se je kasneje preimenovala v JP Morgan Chase. Za predsednika družbe je bil imenovan leta 1961, izvršni direktor pa je postal leta 1969.

Pod njegovim vodstvom je bila banka Chase prva ameriška banka, ki je odprla poslovalnice v Sovjetski zvezi in na Kitajskem. Upokojil se je leta 1981, v starosti 65 let.

David Rockefeller z ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom
David Rockefeller z ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom

Bivši ameriški predsednik George HW Bush in njegova žena Barbara sta v izjavi dejala, da sta globoko užaloščena ob preminutju njunega čudovitega prijatelja.

David Rockefeller je bil tudi znan po pokroviteljstvu filantropije in umetnosti, obdržal je tesne družinske povezave z muzejem moderne umetnosti. Njegova zasebna umetniška zbirka je bila pred časom ocenjena na 500 milijonov USD.

Dobrodelna dela so mu leta 1998 prislužila predsedniško medaljo svobode, kar je največje možno civilno odlikovanje v ZDA. Ko je bil star 99 let je uspešno prestal že kar šesto transplantacijo srca v zadnjih 38-ih letih.

Imel je šest otrok – Davida Jr, Richarda, Abby, Nevo, Margaret in Eileen – s svojo ženo Margaret, ki je umrla leta 1996.

David Rockefeller praznuje 100 let
David Rockefeller praznuje 100 let

Zadnje novičke

Prejšnji članekMeghan Markle, dekle princa Harryja, se odpoveduje igralski karieri
Naslednji članekSaša Lendero odslej v igralskih vodah?