pávza-e ž (ȃ)
1.čas med delovnim časom, namenjen sprostitvi, malici; odmor: podaljšati, skrajšati pavzo; med pavzo si je skuhala kavo; kratka, polurna pavza; dopoldanska pavza (vir: Fran/SSKJ)

Kaj imata skupnega James Bond in MenoPavza?

Pozdravljena, ime mi je Pavza, MenoPavza in tako kot je James  Bond reševal svet pred slabim in zlom, tako se ti približujem v imenu življenja, da te rešim pred samo seboj, pred življenjsko vlogo, ki si jo do sedaj v večini že odigrala (skrb za druge). Približujem se ti v imenu življenja, da si vzameš Pavzo, se spočiješ, se razbremeniš od dosedanjega bremena in ritma. Draga moja, čas je, da vlogam kot je materinstvo, gospodinjenje, skrb in nega drugih, zmanjšaš in povečaš vlogo, kjer je usmeritev v sebe in izpopolnjevanje sebe. To naj bo prednost pred ostalimi vlogami. To je čas namenjen tebi in  za tebe.  Spremljala te bom z neprijetnimi simptomi le zato, da me obravnavaš z vso resnostjo.

menopavza-james-bond

Ne, ne želim, da se odpoveduješ otrokom, partnerju, staršem. A  je prišel čas, da sebi zaupaš, da si  vlogo (skrb za druge) opravila odlično. Vsi tvoji, ki so bili na prednostni poziciji pred tabo, so postali samostojne, neodvisne odrasle osebe in je čas, da to vlogo zmanjšaš. Ničesar ti ne jemljem, le razpored pozornosti in usmeritev je druga. Ob teh odraslih osebah si vzemi prostor zase.

Draga moja, pošiljam ti prošnjo za prijateljstvo, ker to je tudi čas, da se ponovno povežeš s prijateljicami.  Lahko mi rečeš meno Pavza, lahko James Bond, a meni ljuba je Matura. Matura iz ”materinstva” do sebe. Čas je, da poskrbiš zase, kot bi poskrbela zate najboljša mami na svetu. Če je bil pri 18 letih zrelostni izpit iz znanja, je sedaj zrelostni izpit, kako  si se naučila poskrbeti zase. Bodi mati sama sebi. In bodi odzivna mati sama sebi.

Prvi simptomi

Pravzaprav ni nekega standardiziranega opisa, saj je vsako telo drugače ”pripravljeno” na prihajajoče prijateljstvo z MenoPavzo. Eden od prvih znakov je utrujenost, pridobivanje telesne teže, razdražljivost, hlastanje po procesirani  in mastni hrani, zatekanje k blagim boleznim, da lahko počivate (migrene, pogoste viroze, poškodbe…).

Te začetne spremembe, ki so v redkih presledkih in blažje oblike lahko blažiš s čaji in  ustrezno tabletko. A  z  neredno menstruacijo postajajo simptomi pogostejši, močnejši in je potrebno že ukrepati v odnosu do sebe. In tu se prične tvoje resno delo in tvoja odločitev, da sebe postaviš na prvo mesto.

menopavza

Prvi simptomi so lahko tudi trenutno slabi izvidi laboratorijskih preiskav. Pa vendar so ti lahko izjemna orientacija, kje in kaj najprej urediti, spremeniti. Primer povišanega holesterola. Takoj ukrepati s spremembo prehrane , z gibanjem in rezultati preiskav se popravijo. Il. primer disfunkcija ščitnice zahteva zdravniško obravnavo, potem kaj lahko storiš sama (primerna prehrana, gibanje) in psihoterapija, saj so to lahko simptomi, ki so že nekaj časa podnajemniki v telesu, a jih je meno Pavza  spravila na površje.  Pogosto ženske omenjajo strah, da so resno zbolele, ker se jim dogaja ”reset”

Kje in kako začeti?

Začneva pri telesni obravnavi oziroma tvojemu odnosu do telesa. Da dobiš dobre informacije, ki ti jih telo sporoča, je potreben čas, da se opazuješ. Namig: piši dnevnik kaj si ta dan počela in kako se je telo odzvalo (Primer: pojedla žemljo in sadni jogurt in čez 1-2 uri oblivanje in vročinski valovi), popolnoma brez energije, utrujenost, zaspanost.  Nauči se spoznati katera hrana je tista, ki tvojemu telesu ne povzroča dviga telesne teže (da se ne rediš), katera hrana ti povzroča potenje, vročinske valove (namig: ogljikovi hidrati) in jo iz žemljic spremeni v ajdovo kašo (izberi primerne ogljikove hidrate).

menopavza

Pogosto je to obdobje (ki ni za stalno, le za čas prehoda v menopavzo), ko  telesu zelo ustreza brezglutenska hrana. Z brezglutensko hrano razbremenimo telo v procesu sprememb, dvignemo energijo, uredimo prebavo se znebimo vročinskih valov in najpomembnejše se ne redimo. Slednje zahteva 100 % brezglutensko hrani, nič ”grehov”.  Dobra praksa je ta, da sistematično poskrbiš za svojo prehrano. Obroke za službo si pripraviš doma, da so uravnoteženi in tvojemu telesu primerni. Izloči ogljikove hidrate iz vseh večerij, maščobe so ne procesirane in najpogosteje le zjutraj.  Poživila, kot so kave, pravi čaji omejiti na 2-3 skodelice na dan.  Skratka, poskrbi, da je hrana, ki jo ješ primerna za menopavznice.  Med uvajanjem  sprememb v prehrani niti ne pomisli, da bi družinske člane potegnila v te spremembe. Zavrnejo te po prvem kosilu. Ne vzemi osebno. Oni še niso  na tej točki življenja, ti si!

In še fizični nivo.  Preveri koliko gibanja in kakšne oblike gibanja ti zadostuje, da se dobro počutiš (priporočam 20 min hitre hoje, po možnosti Nordijske hoje).

Sedaj gre pa za res

Potrdila si me za prijateljico, a se me na vsak način želiš znebiti. Razišči zakaj me ”zavračaš”? Občutek osamljenosti prične rasti. Sama na sprehodu, sama pri jedilniku, sama v raznih področjih rasti.  Boš zmogla?

Kaj je tako negativnega v tem, da vzameš čas zase, da imaš na krožniku drugačno (bolj kvalitetno hrano), da si s sprehodi dvigaš energijo, da si vzameš čas za popoldanski počitek, da se ponovno družiš s prijateljicami, katerih življenje vas je za časno oddaljilo. Postavi si vprašanja zakaj ti gre prijateljstvo z MenoPavzo na živce. Kaj je najtežje, kaj ti je postalo všeč? So se mogoče porodila nova področja, kjer želiš delovati? Je osamljenost in odmik od družinskega okolja tako težko sprejeti, da rajši žrtvuješ sebe, samo, da počneš kar drugi počnejo?

menopavza

Namig; na vsa vprašanja o spremembah, o uvajanju sprememb, o sprejemanju ali zavračanju se pogovori s prijateljicami, še bolje pa s terapevti, ki so za to specialisti.

Kaj lahko storiš sama?

Pravzaprav veliko. Res lahko mnogo urediš s prehrano, ki je ključnega pomena v pred in v menopavznem obdobju. Sama (ali s pomočjo)  si oblikuj primeren jedilnik. Sama si določi dinamiko telesnega gibanja. Poveži se z osebami, ki te slišijo, ki so v podobnih vsebinah. Preberi o prehrani v času sprememb. Vztrajaj! Vztrajaj pri uvajanju sprememb, kajti tvoja drža do menopavze je tista, ki sporoča okolju, kako me sprejemaš, kako se soočaš z vsebinami, ki ti jih nalagam. Ko kažeš držo, da sem ti breme, si nehote breme tudi ti za svoje okolje.

Notranji mir, zaupanje v svoje odločitve so področje, kjer boš črpala notranjo moč. Moč, ki jo rabiš, da me sprejmeš in moč, da sporočiš okolju, da se spreminjaš in je to proces, ki ga vsi sprejemajo. Zaupaj si. Naj te mnenja drugih ne zamajajo pri tvoji spremembi. Edino ranljivost, ki ti jo dovolim so solze, ko se ti običajno ob mojem prihodu prične prazniti gnezdo. Jokaj, saj je to zate slovo od vloge, ki si jo odlično opravila. S solzami pospremi otroke, ki si jih tako lepo naučila lastnega dihanja. Bodi ponosna nase, tvoja vloga z njihovim odhodom dobi Oskarja. In tvoje solze so na mestu.

In na koncu izpit iz ”mature” iz ”materinstva” do sebe

Izpitni del je sestavljen iz več  sklopov. Praktični del, praktični del in praktični del. 

 • kako se orientiraš pred slabim odnosom do svojega telesa,
 • kako si se naučila poslušati telo (odziv telesa na ljudi, dražljaje, okolje, hrano, informacijam),
 • kako si razporejaš zalogo energije, ki v tem življenjskem obdobju počasi usiha,
 • kako si lahko dvigneš nivo energije,
 • kako si razporejaš prioritete, ker za vsa opravila ni več energije,
 • imaš načrt, kako se boš soočala s simptomi, ki ji menoPavza prinaša,
 • si poizvedela, kako so se soočale s Pavzo tvoje prednice,
 • kje in kako pridobivaš informacije o menopavzi?
 • Postavitev novih meja do sebe,
 • okolja, družine, kariere,
 • Si vzameš vsak dan popoldanski počitek?

Sliši se veliko sprememb in res je tako. Zato te počasi pripravljam s spremembami. Počasi se bo kemični nivo telesa ”postavil” v režim Pavze, počasi te bom opozorila, da opustiš določene razvade. Z opuščanjem razvad narediš prostor za nove, telesu koristne navade.

Vabljeni v prostore Življenja Moč, kjer si povrnete strast do življenja in življenje v odnose.

 ZA KOGA? Primerno je za vse starostne skupine. Od tistih, ki si želijo pogovor o
svojih stiskah, tegobah ali strahovih (bodisi iz preteklosti, sedanjosti ali prihodnosti),
do tistih, ki se želijo osvoboditi vzorcev ali pa potrebujejo močno podporo pri
soočenju z različnimi diagnozami, učnimi težavami, menopavzo in še mnogim
drugim.

KAKO POTEKA? V prostore Življenja Moč vas bo z veseljem sprejela Alma Zajec, ki je v 30 letih kariere na podlagi nenehnega multidisciplinarnega izobraževanja formalnega in neformalnega študija oblikovala svojevrsten pristop k obravnavi stisk.

Izbirate lahko med terapevtsko svetovalno dejavnostjo, kinezioharmonijo, zeliščarstvom (izdelki, ki so močna podpora celostne obravnave) in prehranskim svetovanjem za razne diagnoze in hujšanje.

Novodobni uspeh je imeti NADZOR NAD SEBOJ in V SEBI.

soočenje – sprejemanje – obvladanje

Pripravila:
Alma Zajec s. p.
Terapevtsko svetovalna dejavnost,
00386 68 175 550
zivljenjamoc1@gmail.com

vizitka življenja moč alma

Sponzorirana objava.


Zadnje novičke

Prejšnji članekDomen Valič: Na morju se ima grozno, ga lahko kdo reši?
Naslednji članekŽanet Breški (Super par) ni več samska, njeno srce je ogrel simpatičen temnolasec