Ko se lotimo urejanja otroške sobe, pogosto naletimo na tisoč idej. V glavi se vam porodijo misli o idealni sobi, kjer bo otrok imel mir, prostor za učenje, prostor za igro in prostor za udobno spanje. Načrtovanje idealne otroške sobe vključuje veliko različnih faktorjev. Popolnoma drugače je, če urejate sobo za majhnega otroka, šolarja ali najstnika. Upoštevati morate starost, velikost prostora in tudi to, ali si bo sobo delil še s kom.

Ležišče naj bo udobno

V mislih imejte, da bo vaš otrok ležišče uporabljal nekaj let. Naj bo udobno, zato se v dobro vzmetnico in ogrodje postelje splača investirati. Če si sobo delita dva, so najboljša izbira pogradi. Rešujejo problem, ko ni dovolj prostora za dve ločeni postelji. Izkoriščajo višino prostora, da sprostijo dragoceni prostor za igro ali učenje.

Pogradi prinašajo še eno zelo pomembno prednost. Deljenje sobe z bratom ali sestro ima svoje slabosti, zato je pomembno, da poskusimo ohraniti zasebnost in individualnost, kjer je to mogoče. Ker se otroci ne bodo mogli videti, ko so v svojih pogradih, jim to daje občutek, da imajo svoj prostor za počitek. Lahko jim dovolite, da sami izberejo svojo posteljnino in igrače, da so še bolj samostojni.

pogradi
Pogradi so rešitev za sobo, ki si jo delita dva ali več otrok. (Vir: opremisidom.com)

Delovni kotiček (prostor za učenje)

Otroške sobe morajo imeti delovni kotiček. To je prostor, kjer bo otrok lahko opravljal šolske obveznosti, ustvarjal in se igral. Vsebuje naj mizo, otroški stol in poličke (predalnik), kamor bo lahko otrok pospravil vse šolsko gradivo. Nahaja naj se na mestu, kjer je dovolj svetlobe, saj ne želite, da si otrok preveč napreza vid.

Otroški stoli so pri načrtovanju delovnega kotička najbolj pomembni. Na njem bo vaš otrok preživel veliko časa, saj bo pisal domače naloge, reševal uganke, risal, ustvarjal in se učil – vse to bo počel sede, zato je temeljit premislek ob nakupu potreben.

Otroški stoli
Delovni kotiček naj bo urejen. (Vir: opremisidom.com)

Prostor, namenjen igri

Vsaka otroška soba naj ima tudi prostor, kjer je na tleh velika preproga, da se lahko otrok igra. Če je sobica premajhna, ta del izpustite, a ne pozabite takega prostora narediti drugje v hiši ali stanovanju.

Prostor za igranje (Vir: opremisidom.com)

Nekaj besed o pohištvu

Naj še nekaj besed spregovorimo o samem pohištvu. Pohištvo je bistveni del otroške sobe. Barve, ki jih boste izbrali za omaro, mizo in posteljo, bodo definirale ambient in otrokovo počutje. Tudi oblike in velikost pohištva vplivajo na sam izgled. Če boste na primer v majhno sobico dali veliko omaro, bo zasedla ves prostor in otroku dala občutek utesnjenosti. Morda v tem primeru izberite raje manjši predalnik in veliko poličk. Pohištvo izbirajte premišljeno in če je otrok že dovolj velik, ga povprašajte za mnenje – navsezadnje bo on tisti, ki bo v sobi bival.

Pograd (Vir: opremisidom.com)

Če ravno razmišljate o nakupu in opremi otroške sobe, vas vabimo, da si ogledate spletno stran Opremisidom. Tu boste našli pestro izbiro vseh pomembnih elementov, ki jih mora vsebovati otroška soba, pestro izbiro spalnic, kuhinj, jedilnic in na splošno vsega pohištva, ki ga potrebujete za prijetno bivanje.

 

Sponzorirana objava.

Zadnje novičke

Prejšnji članekLuka Basi se bo poročil
Naslednji članekMarjetka Vovk in Raay sta razkrila, kje je preskočila iskrica ljubezni