Opatijska riviera – tradicija visoke gastronomije
Tradicija visoke gastronomije, ki se je začela že v mondeni avstro-ogrski dobi, privlači hedoniste k resničnemu uživanju v gourmet restavracijah Opatijske riviere, hrvaškemu sinonimu za vrhunsko eno-gastronomsko ponudbo in storitve. Zgodovinsko prepletanje različnih kultur je ustvarilo poseben tip kuhinje, mešanico dunajske, francoske in italijanske, vendar temelječe na okusih kvarnerskega podnebja. Daleč naokrog najokusnejši škampi, slastni lovranski maruni (kostanji), divji beluši, spominska torta Opatijska kamelija … oblikujejo enkraten gastronomski terroir, ki se pomni.
Ali ste vedeli, da so kvarnerski škampi najboljši na svetu? Čeprav nihče ne more v celoti razložiti tega neizpodbitnega dejstva, pa so razlike očitne: kvarnerski škampi se prepoznajo po bledo rdeči barvi in imajo tanjši oklep, njihova posebnost pa je – pravijo strokovnjaki – v tem, da tukaj živijo v zelo plitkem morju z veliko izvirov pitne vode in so zato zelo mehki in sladki.
DOMAČI LIGNJI V PEČICI
Lignje in krompir očistite in položite v naoljeno posodo za peko. Pecite na temperaturi 180 stopinj. Ko je na 3/4 pripravljeno, polijte z omako iz drobno narezanega česna, sesekljanega peteršilja, vina in olivnega olja ter specite do konca. Ponudite takoj, kot prilogo pa priporočamo zeleno solato. Priporočilo za vino: Vrbniška žlahtina.
Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.
Več si preberite na tej povezavi »
Zadnje novičke
- 4 stilski videzi zate za popolno pomlad
- David Amaro se je znašel v novi vlogi, ki je vse prej kot lahka
- Matej Zemljič (Skrito v raju) je naredil drzno potezo
- Boštjan Romih ni nič več sam
- MasterChef Slovenija: Sodniki še nikoli niso tako kričali
- Zala Djurić ima izjemen talent tudi za tole, presenetila je
- Poroka na prvi pogled: Vse kaže, da so strokovnjaki tudi letos “brcnili v temo” z izbiro parov
- Voditeljica Nataša Naneva je svoji mami poklonila zares drago darilo