Eliksir mladosti, zdravja in lepote

… ali ekstra deviško olivno olje, ki se izjemne kakovosti proizvaja na kvarnerskih otokih in je nepogrešljiv dodatek mnogim domačim specialitetam kot so ovčji sir, pršut, ribje jedi in mlada jagnjetina – še ena poslastica, značilna za te kraje.

Ograjene s kamnitimi zidovi na pašnikih s pogledom na morje se hranijo ovce s slanimi aromatičnimi zelišči, poškropljenimi z morjem, kar daje poseben okus njihovemu mesu, pripravljenem na različne načine v krušni peči, na žaru, ocvrto, kuhano ili v golažu, postreženem s testeninami 'šurlice', ki so tradicionalna značilnost otoka Krka.

RECEPT: ŠURLICE

Specialiteta kvarnerske kuhinje, domače testenine 'šurlice', so sestavni del vsakega slavnostnega jedilnika, od krsta do poroke. Postrežejo se s škampi ali z jagnječjim golažem.

Sestavine za 6 oseb: 1 kg moke, 2 do 3 jajc, voda in sol po potrebi, 20 dag domačega sira

Opis: Iz moke, jajc, soli in zamesite nekoliko trše testo, razvaljajte ga in narežite koščke, težke približno 1 dag. Z rokami in pletilko z valjanjem oblikujte testo v šurlico dolžine 8 – 10 cm. Šurlico pazljivo odstranite s pletilke, tako da znotraj ostane votla. Ko se šurlice malo posušijo, jih kuhajte v slani vodi, dokler se ne zmehčajo.

Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.

 

Več si preberite na tej povezavi »


Zadnje novičke

Prejšnji članekJustin Bieber: Njegova opica je še vedno v zavetišču za živali!
Naslednji članekOPA! Blaž Švab skozi luknjico opazoval Tanjo Žagar med preoblačenjem