Eliksir mladosti, zdravja in lepote
… ali ekstra deviško olivno olje, ki se izjemne kakovosti proizvaja na kvarnerskih otokih in je nepogrešljiv dodatek mnogim domačim specialitetam kot so ovčji sir, pršut, ribje jedi in mlada jagnjetina – še ena poslastica, značilna za te kraje.
Ograjene s kamnitimi zidovi na pašnikih s pogledom na morje se hranijo ovce s slanimi aromatičnimi zelišči, poškropljenimi z morjem, kar daje poseben okus njihovemu mesu, pripravljenem na različne načine v krušni peči, na žaru, ocvrto, kuhano ili v golažu, postreženem s testeninami 'šurlice', ki so tradicionalna značilnost otoka Krka.
RECEPT: ŠURLICE
Specialiteta kvarnerske kuhinje, domače testenine 'šurlice', so sestavni del vsakega slavnostnega jedilnika, od krsta do poroke. Postrežejo se s škampi ali z jagnječjim golažem.
Sestavine za 6 oseb: 1 kg moke, 2 do 3 jajc, voda in sol po potrebi, 20 dag domačega sira
Opis: Iz moke, jajc, soli in zamesite nekoliko trše testo, razvaljajte ga in narežite koščke, težke približno 1 dag. Z rokami in pletilko z valjanjem oblikujte testo v šurlico dolžine 8 – 10 cm. Šurlico pazljivo odstranite s pletilke, tako da znotraj ostane votla. Ko se šurlice malo posušijo, jih kuhajte v slani vodi, dokler se ne zmehčajo.
Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.
Več si preberite na tej povezavi »
Zadnje novičke
- Matej Zemljič (Skrito v raju): kričali so za njim, naj se ustavi, a se ni oziral na to, še naprej je, …
- Urejeni nohti v poletnih dneh so ključ do lepega izgleda tvojih nog. Zate imamo 5 idej
- Ana Maria Mitič se tokrat ni nič skrivala. Takole nasmejana se je stiskala k njemu
- Kaj? Saša Lendero je skupaj s tem znanim slovenskim pevcem
- Nika Zorjan ima ljubezensko afero
- Sin znanega glasbenika sporočil veselo novičko – imamo že prve fotografije
- Luka Pangos (MasterChef Slovenija) prejel takšno grdo obtožbo s strani gledalcev
- Jani Morelj greje posteljo njen sodelavec