Crikveniško-vinodolska rivijera

Prepletanje naravnih in tradicijskih vrednot je kot gastronomski časovni stroj, obarvan z vonjavami morja in sredozemskih zelišč. V tem kraju slavne preteklosti pripravljajo enkratne jedi iz kuharskih knjig naših babic, kot so batude – okusne goste zelenjavne juhe, crikveniške rupice z ribami, bribirski prisnac  z jajci, slanino in sirom, baročno razkošna frankopanska torta ali gastronomski spominek – pavlinska torta; poleg vabljivih marmelad in figovega žganja, ter vina iz Vinodolske doline z zgodovinskim imenom Vallis Vinearia.

Otok Rab

Ekološko opredeljena gastronomija je postala del ponudbe spominkov otoka Raba, zato turisti naravno pridelane olive, fige ali loparski krompir specifičnega sladkastega okusa radi odnašajo domov za spomin. Bogati sadovi zemlje in okoliškega morja ter samorasla zelišča so glavne sestavine jedi, ki jih pripravljajo le tukaj, kot so posušena hobotnica z jajci, barbatski štufado – jagnjetina z medom ali tingula (meso, dušeno v paradižnikovi omaki) iz domače kokoši, na prvem mestu specialitet z zgodbo pa je izjemno okusna rabska torta, ki je že osemsto let zaščitni znak tega otoka.

RECEPT: RABSKA TORTA
 

Sestavine: mandlji, limona, sladkor, jajca, maraskino


 
Recept za to stoletja staro in edinstveno sladico je skrbno varovan kot podedovana dragocenost znanja izdelave nežnega, krhkega testa z dišečo sredico. Skrivni recept izvira že iz leta 1177, ko so torto prvič ponudili papežu Aleksandru III. ob blagoslovu katedrale Marjinega vnebovzetja na otoku Rabu. Rabsko torto so v  bogatih hišah rabskih Patricijev servirali kot specialiteto že za časa Beneške republike. Torta je danes je znani desert in spominek, ki ga odlično dopolnjujeta penina ali prošek.

Več o receptih in destinacijah Kvarnerja si lahko preberete na tej povezavi.

 

Več si preberite na tej povezavi »


Zadnje novičke

Prejšnji članekFoto: Justin Bieber: Šokiral nas je z novo pričesko!
Naslednji članekOJOJ! Denis Avdić in njegova Ana že spita v ločenih prostorih