Za mnoge alergike spomladanske alergije povzročajo blago kihanje, srbež v očeh in celo hude, gripi podobne simptome, ki lahko trajajo več mesecev. Že konec februarja na severni polobli drevesa, trave in plevel sproščajo cvetni prah v zrak, da se razmnožijo. Čeprav je cvetni prah najpogostejši vzrok spomladanskih alergij, je lahko dejavnik tudi plesen na prostem. Na srečo obstaja vrsta tehnik za preprečevanje spomladanskih alergij, ne glede na to, ali ste na prostem ali doma. Prav tako lahko izboljšate higienske in čistilne postopke tako, da ciljate na alergene. Posvetovanje z zdravniki je še en učinkovit način za prevzem oblasti nad vašimi alergijami.

Izogibajte se odhodu na prosto, ko je število cvetnega prahu največje

Število cvetnega prahu je običajno največje zjutraj, zato je najbolje, da ostanete v zaprtih prostorih med 5. in 10. uro. V vetrovnih dneh cvetni prah piha po zraku, zato se je dobro izogibati odhodu na prostem, ko je vetrovno. Poskrbite, da bodo okna zaprta in da boste omejili pogostost odpiranja vrat. To bo pomagalo omejiti količino cvetnega prahu, ki vstopi v vaš dom.

Preoblecite se in si umijte lase

Ko se po nekaj časa zunaj vrnete v hišo, se stuširajte in si umijte lase. Vaši lasje so glavni nosilec cvetnega prahu. Spremenite tudi oblačila, saj se cvetni prah lahko oprime tkanine in še naprej povzroča simptome še dolgo po tem, ko pridete v notranjost.

Izvedite temeljito spomladansko čiščenje doma

Alergeni, kot sta plesen in prah, se lahko skrivajo na policah, okoli oken in v odprtinah za ogrevanje, kjer lahko v spomladanski sezoni povzročijo opustošenje. Globoko očistite hišo tik pred pomladjo, da zmanjšate alergene v zaprtih prostorih. Razmislite o profesionalnem čiščenju odprtin za ogrevanje vsakih nekaj let, da odstranite morebitne alergene.

Sušite perilo v notranjosti

Izogibajte se obešanju perila na prostem, da se posuši v spomladanski sezoni alergij. Namesto tega uporabite sušilni stroj ali notranjo vrvico za perilo, ki jo boste uporabljali v teh letnih časih. Cvetni prah se lahko oprime posteljnine in oblačil, ki visijo na vrvi, nato pa ga ob vnosu perila prenesejo v vaš dom.

Uživajte stvari, ki vsebujejo kvercetin

Kvercetin je antioksidant, ki lahko preprečuje in lajša sezonske alergije tako, da celicam prepreči sproščanje histamina. Lahko ima tudi protivnetne lastnosti. Kvercetin najdemo v različnih virih, vključno z agrumi, čebulo, jabolki, temnimi jagodami in češnjami, rdečim vinom in čajem. Na voljo so tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo to hranilo.

 


© Članek je avtorsko delo portala www.tocnoto.si. Kopiranje in reproduciranje brez pisnega dovoljenja je prepovedano.
Prejšnji članekKam je izginila Lepa Brena?
Naslednji članekMartin Golob, župnik, ki je osvojil Slovenijo, se je za to zahvalil