Alenka Košir je znana kot velika ljubiteljica vrtnarjena in rož. Spomnimo se, kako velik list je imel njen Adam pred časom. Da ji gre vrtnarjenje in vzgajanje rož odlično od rok, je znova dokazala z zadnjo novičko, v kateri je razkrila svoj ‘cvetlični pridelek’. Fotografirala je rože, ki so ji uspele v tem letu in podala nekaj nasvetov.

Kako skrbeti za dalije?

“Pa sem si nabrala šopek dalij🌸🌸🌸 Ni lepšega občutka kot je ta, da si utrgaš rožico, ki si jo sam vzgojil 🤗 Meseci »truda« so poplačani in vem, da me boste razumeli vsi, ki gojite ljubezen do vrta in rastlin. Jaz žal vrta (še) nimam ampak vam povem, da je možno tudi v loncih in koritih marsikaj »sčarati« 😉 rastline potrebujejo le malo več naše pomoči.

🌸🌸🌸 O dalijah sem že veliko pisala. Glede na fotografije, ki mi jih pošiljate opažam, da sem vas veliko tudi navdušila nad njimi. Po moje sem več vaših fotografij prejela le še od orhidej 😊. Skratka dalije so zelo hvaležne rastline, ki nas s cvetenje osrečujejo znova in znova, saj cvetijo do 100 dni. Rade imajo sonce in dobro prepustna tla, da se voda ne zadržuje, kajti to rado vodi v propad rastline. To velja za vse rastline, ki rastejo iz gomoljev/čebulic. Konec oktobra bom gomolje pobrala iz zemlje in takrat vam naredim tudi objavo kako jih shranjujemo.

🌸🌸🌸 Ko posamezni cvet odcveti, ga porežem, ker tako preprečim nastanek semen in s tem rastlino spodbudim h novem cvetenju. »Želja« vsake rastline je, da naredi semena za nadaljnje razmnoževanje, zato dokler ne formira semena, nameni vso energijo v cvetenje. Jaz jim pomagam z namenskim gnojilom za cvetoče rastline »Rasti cvet«, ki je primerno za vse sobne in balkonske rastline. Prvič ga uporabim, ki rastlina doseže polno velikost in v času cvetenja gnojim enkrat tedensko.

🌸🌸🌸 Rastline v koritih so prostorsko omejene zato potrebujejo malo več »spodbude«. Zagotovo bodo cvetovi manjši, kot če bi isto rastlino posadili v vrtu. Poglejte foto mene z belo dalijo, ki mi jo je podarila prijateljica, katere dalije so v vrtu 😉 noro, a ne? Kakorkoli, veselje ki nam ga prinesejo cvetoče rastline je nepopisno.

Kdo je še ljubitelj dalij?” je  zapisala.

Vir: Instagram Alenka Košir
Vir: Instagram Alenka Košir


Zadnje novičke

Prejšnji članekNina Pušlar ga je osvojila
Naslednji članekJe to na fotografiji res Lea Sirk?