Ob mladem Asi Butterfieldu ter oskarjevem nominirancu Harrisonu Fordu, igrajo še oskarjeve nominiranke Hailee Steinfeld, Viola Davis in Abigail Breslin ter oskarjevec sir Ben Kingsley.

Režija: Gavin Hood
Scenarij: Gavin Hood (scenarij), Orson Scott Card (avtor knjige)
Igrajo: Harrison Ford, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Ben Kingsley
Žanr: akcijska znanstvenofantastična pustolovščina
 

V dolgo pričakovani priredbi klasičnega mladinskega futurističnega romana Orsona Scotta Carda, se sijajen in neverjetno nadarjen dvanajstletnik poda na urjenje, da postane največji vojaški poveljnik na Zemlji.
Zgodba, ki je v knjižni izdaji prejela več nagrad in ima že skoraj trideset let privržene oboževalce, se začne nekaj desetletij po uničujočem napadu žuželkam podobnih bitij, po kateri se preživeli Zemljani na ponovni napad leta in leta pripravljajo tako, da novo generacijo genijev vzgajajo v bojevnike. Za elitno vojaško šolo – v zemeljski krožnici krožeči vesoljski postaji – izbirajo zgolj najboljše in najpametnejše mladince planeta, ki se urijo in potegujejo za čast postati poveljnik mednarodnih sil. S pomočjo naprednih računalniških simulacij in neizprosnih vaj v stilu iger se urijo v nasilnem in skrajno tekmovalnem ozračju, zavedajoč se, da bo le eden izbran, da jih vodi.

Ender Wiggins (Asa Butterfield) je izjemen celo med izjemnimi sošolci. Z edinstvenim spojem ostrega uma, razumevanja drugih in strateškega razmišljanja izstopa tako v učilnici kot na 'bojišču' – breztežnostni sobi, v kateri s futurističnimi napravami preverjajo strateške in fizične sposobnosti kadetov. Enderjeve sposobnosti pri njegovih sošolcih zbujajo zavist in poveljnik šole Hyrum Graff (oskarjevi nominiranec Harrison Ford) ga nalašč odtuji od njih, da bi izklesal njegove voditeljske sposobnosti.

Sprva izobčeni Ender s prirojenim razumevanjem človeške narave z vrstniki sčasoma splete zavezo in kmalu postane poveljnik šole na oddaljenem planetu, ki so ga žuželkam podobni napadalci svojčas uporabljali kot postojanko za naskok na Zemljo. Pod neizprosnim urjenjem Mazerja Rackhama (Ben Kingsley), izvrstnim načelnikom, ki je pred desetletji odbil napadalce, Ender bliskovito napreduje; a ko se fant nekaj tednov pred menda neizbežnim ponovnim napadom pripravlja na poslednji preizkus, ga začno najedati dvomi o celotni strategiji …


Zadnje novičke

Prejšnji članekMisel dneva: O optimizmu
Naslednji članekPotrjeno! Demi Moore & Ashton Kutcher: Bitke je konec!