Kitajski mojster borilnih veščin in filmski igralec Jackie Chan, po rodu iz Hong Konga, je posnel oddajo z National Geographicom, kjer se bori za čist planet in trajnostni razvoj. Kung fujevec se je tokrat pokazal kot »zeleni« heroj. Skupaj z znanstvenikom Arthurjem je prvič uporabil prenosno napravo za recikliranje plastike – prvič preizkušena na Tibetanski planoti kjer je zadnje čase opaziti močno onesnaženje s plastiko.

Snemanje je potekalo lansko leto oktobra na Kitajskem, na višini 4200 metrov, kjer izvira reka Mekong. 12. najdaljša reka na svetu od katere je odvisnih 70. milijonov ljudi. Po pričanju režiserja, je Jackie še sam, lastnoročno pobiral smeti povsod kjer jih je opazil. S svojim početjem je navdušil še vse ostale, ki so prišli po avtogram ali »firbcat« na snemanje.

Chan, ki šteje 64 let, se sokrivega počuti tudi zaradi tega, ker snemalne ekipe prav tako za sabo puščajo veliko smeti.

Inovator in inženir Arthur Huang je bo oddaji predstavil prvo mobilno reciklirno napravo, za katero je Huang prepričan, da je prihodnost recikliranja – TRASHPRESSO dokazuje, da je recikliranje možno povsod in uspešno premaguje razdalje. Arthur Huang je inženir in sodelovec National Geographica. Njegovo poslanstvo je izdelovanje pohištva, stavbe in celo letala iz recikliranih materialov. Njegovo strast deli s svetom z namenom trajnostnega razvoja. Plastiki in ostalim odpadkom daje »drugo priložnost«.

Jackie in Arthur imata popolnoma poenoteno vizijo glede razvoja, saj v boju za čistejše okolje delujeta skupaj že več let. Arthur je celo opremil prenekateri prostor Chanove hiše. Podjetje v katerem deluje Arthur – Miniwiz pa bo v prihodnjih letih verjetno eno izmed najbolj rastočih. Oddaja z Jackie Chanom bo na sporedu 1. septembra na National Geographic ob 19h.

Fotografija: © 2017 National Geographic All Rights Reserved

 


Zadnje novičke

Prejšnji članekZa svoje dosežke gara
Naslednji članekSavina in Zvezdana sta močni zaveznici. Takole uživata na Kreti!