Javnost je pretresla zgodba 26-letne dramske in filmske igralke Mie Skrbinac, ki je profesorja AGRFT prijavila zaradi spolnega nadlegovanja.
V 3. letniku njenega študija (študirala je od leta 2014 do 2016) se jim je pridružil profesor, od katerega je bila deležna verbalnega in fizičnega nasilja. V oddaji Tednik je dejala: “Stiska, ki jo v takem primeru občutiš, in posledice, ki jih nosiš, so ogromne. Gre za postopno izgubo dostojanstva, samospoštovanja, lastne vrednosti.”

Kot pravi je nasilje izvajal na urah igre, vključeno v študijski proces kot tudi izven ur, v prostorih fakultete. Da je tako dolgo molčala, krivi predvsem sramovanje, da ni znala odreagirati v takšni situaciji. Zla dejanja profesorja je potrdila tudi njena sošolka.

V bran Mii pa so se postavili tudi drugi znani slovenski igralci, med njimi slavna Mojca Fatur, ki si je na roko napisala #nisisama, fotografijo pa nato delila na družbenih omrežjih z obširnim zapisom:
“Študij igre zagotovo ne spada med intelektualno in fizično zahtevnejše študije. Vam pa iz lastnih izkušenj zagotavljam, da si kot študent igre marsikdaj čustveno in psihično popolnoma izžet.
Igralski proces od tebe zahteva, da intuitivno ali po premisleku odložiš dele sebe in tako narediš prostor za lik, ki naj bi ga upodobil. Z leti se v temu izmojstriš, kot mlad študent igre, pa nisi dodobra osvetlil in ponotranjil niti polovice svoje biti, kaj šele, da bi jo bil sposoben nonšalantno odlagati in spuščati. Zato je študij igre globok in naporen proces, kjer najprej iščeš sebe, da bi znal nato prepoznati tistega, ki se želi izraziti skozi tebe.
Ogromno je kopanja po lastni temi, preizpraševanj in soočanj z naplavljenimi spomini, nagrmadenimi čustvi… Poleg igralskih, govornih, plesnih, pevskih in gibalnih tehnik, se učiš predvsem razgaljati. Biti razgaljen in ranljiv. Dovolj rahel, da se bodo drugi svetovi in vesolja lahko prezrcalili skozte. In hkrati dovolj čvrst, da ob tem ne boš izgubil sebe.
Zato je varen prostor raziskovanja nujno potreben. In zloraba svoje moči in pozicije v takem primeru, je neprimerno hujša kot se morda zdi na prvi pogled. Študent se ti da na pladenj in ti planeš nadenj kot nepotešena zver! In ga raniš bolj, kot se zdi na prvi pogled.
Ljuba Mia in vse ostale krasne punce, ki se boste zagotovo še javile, niste same! ?”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mojca Fatur (@faturmojca)


© Članek je avtorsko delo portala www.tocnoto.si. Kopiranje in reproduciranje brez pisnega dovoljenja je prepovedano.

Zadnje novičke

Prejšnji članekJe Tim Kores Kori na koncu z živci?
Naslednji članekŠOK! Lili Žagar je bila takole napadena