Pričela se je pomlad, v zraku je čutiti zaljubljenost, občutek, da se vse prebuja. A ob enem prihajamo tudi v obdobje, ko se v šoli začenja boj za ocene, ko marsikdo od tebe pričakuje popolnost, ti pa včasih enostavno ne moreš več zdržati pritiska. Nič nenavadnega ni, če imaš v teh mesecih kakšen dan, ko ti gre se narobe in bi vse stvari najraje poslal/a nekam stran – če se ti to ne bi zgodilo, bi še mislili, da nisi človek! Ampak…

Pazi nase!

A če si tvoji slabi dnevi sledijo v tedne ali celo mesece, potem se moraš resno zamisliti, saj si na dobri poti, da zapadeš v depresijo! Če imaš torej stalna občutja brezupa, si stalno žalosten/žalostna, potem je čas, da narediš nekaj sprememb v svojem življenju! Včasih pomaga že, če malce spremeniš svoj urnik, se pogovoriš s šolsko svetovalno delavko ali učiteljico, ki ji zaupaš, premakneš pohištvo v svoji sobi… Včasih pa žal potrebuješ malce več kot samo nov urnik ali novo postavitev svoje postelje.

Kako prepoznam depresivna nagnjenja?

Osebe, ki zapadejo v depresijo, imajo pogosto enega ali več spodnjih znakov:
– sprememba apetita, ki se odraža v drastičnem povišanju ali izgubi telesne teže,
– izguba zanimanja za hobije, v katerih je ta oseba prej sicer uživala,
– nezmožnost koncentracije,
– nenehno pritoževanje, da je vse brezupno,
– motnje spanja,
– nenehni glavoboli, bolečine v trebuhu,
– neodzivnost ob dobri novici ali veselem dogodku.

Če depresije ne začnemo zdraviti pravočasno, se to pri depresivni osebi zagotovo kmalu pokaže v odnosih z drugimi ljudmi; take osebe so nedružabne, hitro razdražljive, imajo nizko samopodobo.

Kako premagati depresijo?

Depresije se na da premagati v enem koraku, potrebno je veliko malih. Med drugim ti lahko, če meniš, da imaš depresijo oz. si na poti do nje, damo nekaj pametnih nasvetov!

1) Obdaj se s pozitivnimi mislimi; na steno ali v zvezke si nalepi pozitivne misli, slike, ki te pomirijo ali razveselijo.

2) Obdaj se s pozitivnimi ljudmi! Zagotovo imaš kakšno prijateljico, ki ji ‘pravi sonček’ – dovoli, da te prevzame njena energija!

3) Pojdi ven in uživaj življenje! Ne zapiraj se v sobo! Pojdi v naravo, občuduj njeno lepoto, ne glede na letni čas! Življenje je lepo!

4) Dokazano je, da mora človek na dan preživeti vsaj 15 minut na Soncu oz. na dnevni svetlobi!

5) Privošči si hladno prho! Mogoče se bo slišali smešno, a hladna prha bo pospešila tvoj krvni obtok in vplivala na to, da se bo tvoje psihično počutje izboljšalo! Imel/a boš več energije in volje do dela!

6) Jej zajtrk! To ti najbrž govorijo vsi po vrsti; tudi mi ti bomo, saj je zajtrk res pomemben del dneva! Zajtrk jej vsaj v roku ene ure od takrat, ko si vstal/a iz postelje.

7) Izberi si kratko misel in jo ponavljaj! Misli, kot so ”Močen/močna sem! Zmorem vse, kar si želim!”, imajo neverjeten učinek na tvoje počutje! Tudi, če sprva ne verjameš temu, kar govoriš, boš ob stalnem ponavljanju avtomatično začel/a verjeti v to, kar govoriš!

Vendar pa te moramo opozoriti, da ne glede na to, kako dobro lahko poskrbiš zase v obdobju depresije, ti svetujemo, da takoj, ko opaziš, da si v depresivnem stanju že več tednov, obiščeš svojega osebnega zdravnika!


Zadnje novičke

Prejšnji članekDrew Barrymore: Tik pred porodom, pa tako ljubka!
Naslednji članekGwyneth Paltrow: Prelomila je tišino in se javila