Ostrige: Kraljice morja.
Ostrige so morski sadeži z bogato zgodovino in izjemnim okusom. V zadnjem času so ostrige postale tudi pravi hit med ljubitelji morske hrane in prestižne restavracije jih uvrščajo med svoje najbolj ekskluzivne jedi.
Ostrige veljajo za enega najbolj romantičnih afrodiziakov, njihov izrazit okus in tekstura pa prepričata tudi najzahtevnejše gurmane. So dvoživke, ki živijo v morskih vodah in se prehranjujejo s filtriranjem mikroorganizmov iz vode. Zaradi svoje specifične prehrane imajo ostrige bogat okus, ki se razlikuje glede na vrsto in območje, kjer so vzgojene.
Ostrige se lahko uživajo na več načinov – surove, pečene, ocvrte ali gratinirane. Klasičen način uživanja ostrig so surove, s stisnjenim limoninim sokom ali omako z rdečim vinom. Ocvrte ostrige postrežene s hrustljavimi kruhki ali gratinirane v pečici s sirom so dobra izbira za tiste, ki želijo malo spremeniti tradicionalen način priprave.
Poleg izjemnega okusa imajo ostrige tudi veliko zdravstvenih koristi. Bogate so z beljakovinami, omega-3 maščobnimi kislinami, cinkom, železom in vitaminom B12, kar jih uvršča med enega najbolj hranljivih morskih sadežev. Prav tako pa naj bi imela uživanje ostrig tudi afrodizijski učinek in pozitiven vpliv na spolno moč. V zadnjem času so priljubljene ostrige s sadjem, kot je granatno jabolko ali pasijonka.
Dober tek!
Zadnje novičke
- Ana Praznik pokazala redko družinsko fotografijo
- Končni razplet nadaljevanke Skrito v raju vas ne bo pustil ravnodušne (Spoiler alert)
- Indira Ekić in Matic Kolenc na najlepši možni način oznanila to veselo novičko
- Renata Bohinc znova v družbi Primoža Peterke
- Borut Pahor je s tem presenetil še samega sebe
- Eva Irgl je v Portorož prišla takšna, da je privabila vse poglede
- Sanja Grohar je priznala, kaj vse je nekoč storila za eno samo fotografijo
- Natalija Verboten v objemu tega znanega pevca