Primož Peterka, športnik, o katerem se v zadnjem času na veliko govori, saj je postal skoraj neprepoznaven, je eden izmed najuspešnejših športnikov slovenske zgodovine, kar predvsem mlajše generacije ne vedo.

V karieri je osvojil 15 zmag za svetovni pokal, kar ga uvršča tudi med najuspešnejše zimske športnike vseh časov.

Prvič je na svetovnem pokalu smučarskih skokov nastopil 4. januarja 1996 v Innsbrucku, kjer se je že na prvi tekmi uvrstil na odlično 8. mesto in nadaljeval z odličnimi rezultati čez celo sezono. Prvič je zmagal v Zakopanih na Poljskem. Naslednja sezona je bila njegova najboljša. Leta 1996/97 je zmagal na sedmih tekmah, zmagal v novoletni turneji štirih skakalnic in osvojil veliki kristalni globus v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Postal je prvi Slovenec, ki je preskočil magično mejo 200 m v smučarskih poletih. 

Sezona 97/98 je bila ravno tako uspešna, osvojil je globus za najboljši seštevek v smučarskih skokih in skoraj osvojil medaljo na zimskih olimpijskih igrah na Japonskem. Po končani sezoni je padel v osebnostno krizo in spoznal Renato Bohinc, ki je leta 2003 postala tudi njegova žena. V zakonu so se jima rodili tri otroci, vendar žal nista ostala skupaj, saj sta pred dobrim letom dni naznanila ločitev.

Po osebnostni krizi je nadaljeval s smučarskimi skoki, vendar dosežkov iz najboljših let ni več dosegel. Po tekmi državnega prvenstva je 9. marca 2011 v starosti 32 let napovedal svojo tekmovalno upokojitev z besedami: »Težko je bilo sprejeti odločitev o slovesu! Bojim se, kako se bom navadil na novo življenje, na življenje brez skokov. Navajen sem bil potovati po svetu.«

 


© Članek je avtorsko delo portala www.tocnoto.si. Kopiranje in reproduciranje brez pisnega dovoljenja je prepovedano.

Zadnje novičke

Prejšnji članekBi ju prepoznali? Zala in Gašper, kot ju niste vajeni!
Naslednji članekMarko Vozelj, se ga še spomnite? Nekaj novega ima za vas