Nekdanja slovenska alpska smučarka Tina Maze je v intervjuju za Sportklub presenetila z iskrenostjo, saj je odkrito spregovorila o stvareh, ki jih je pred leti pometla pod preprogo.

Tisti, ki ste jo spremljali, veste, da je vseskozi delovala vesela, energična in polna pozitivne energije. Pa vendar ni bilo tako. Razkrila je, da je leta 2006 bila popolnoma na tleh, kar je verjetno botrovalo k temu, da leta 2007 ni stala na stopničkah.

S pomočjo ljudi, ki so ji stali ob strani, je premagala ovire in v naslednjih desetih letih nizala rekordne uspehe.

Priznati moramo, da nas je leta 2017 z zaključkom kariere kar presenetila, saj je vendarle bila na vrhuncu. O podrobnostih ni govorila, smo si pa želeli, da bi si premislila. Kot je v intervjuju razkrila si morda bi premislila in še danes nizala uspehe, če bi bili vodilni bolj razumevajočih do žensk. Imela je željo po otroku, a nastopile so težave. Takole je ob novinarjevem vprašanju “ali je že marca 2015 vedela, da bo njena kariera končana” opisala takratno situacijo:

“Ne. Resnično sem si vzela enoletni čas za razmislek. Takrat sem bila povsem iztrošena. Telo ni zmoglo več. Še celo ženske cikle sem imela na dva tedna. Na zdravniškem pregledu so mi odkrili miom, benigni tumor na maternici. Ker sem želela zanositi, sem se pozanimala, ali je potrebna operacija, ali moram počivati … Jasno mi je postalo, da ne smem obremenjevati telesa. Zaradi tega sem pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) poskušala uveljaviti status poškodovane tekmovalke, s čimer bi ohranila svoj štartni položaj. Pri FIS so temu nasprotovali. Dejali so mi, da mi za čakanje ne pripada status poškodovanega smučarja.
To se je nato vleklo vse do mariborske tekme. Upala sem, da bo prišlo do spremembe. V tem primeru bi na Zlati lisici nastopila kot članica prve jakostne skupine. Takrat sem se poigravala z mislijo o podaljšanju kariere. Še naprej bi smučala in morda ob tem, takšna je bila želja, zanosila. Toda pri FIS so bili neomajni. Tudi na športnem razsodišču v Lozani sem ostala praznih rok. Še danes trdim, da je to krivično in nepošteno do ženske, ki želi zanositi. Predvsem v času, ko je imajo mnoge ženske težave z zanositvijo.”

 

Vir: Instagram profil Tine Maze.

Danes je srečna mamica, ki je nadvse hvaležna, da lahko preživi toliko časa s svojo hčerko.


Zadnje novičke

Prejšnji članekJan Plestenjak znova bodril svoje oboževalce. Mu je uspelo?
Naslednji članekKdo je lepotica, ki jo objema Gregor Čeglaj (Sanjski moški)