Na prvi pogled se morda zdi, da naša čustva niso povezana z našim fizičnim počutjem. Vendar temu ni tako. Našega splošnega zdravja ne določajo le naše prehranjevalne navade ali ravni telesne dejavnosti, temveč tudi močan vpliv čustev in načina čustvovanja.

Čustva imajo velik vpliv na naše duševno počutje. Ko čutimo negativna čustva, naše telo sprošča stresne hormone.

Katera so negativna čustva, ki imajo slab vpliv na zdravje?

Negativna čustva so povezana z dolgoročnimi negativnimi učinki na zdravje. Pri ljudeh, ki imajo težave z učinkovitim obvladovanjem svojih čustev ali živijo pod stresom, obstaja večja verjetnost, da bodo imeli kronične zdravstvene težave in povečano tveganje zgodnje smrti.

Stres

Kratkotrajna obdobja stresa vam lahko omogočijo, da delate več, se prilagodite življenjskemu izzivu in vam pomagajo, da se osredotočite, ko počnete nekaj pomembnega. Dolgotrajen stres pa lahko oslabi vaš imunski sistem, povzroči težave z želodcem in prispeva k napetim mišicam. Lahko povzroči tudi glavobole, kronično nespečnost in visok krvni tlak.

Jeza

Tako kot stres lahko tudi dolgotrajna jeza ogrozi vaše fizično zdravje. Pogosti izbruhi jeze lahko povečajo vašo raven stresa, prispevajo pa lahko tudi k telesnim simptomom, kot sta bolečina v prsnem košu in višji krvni tlak od normalnega. Če že imate srčno bolezen, lahko vaša kronična jeza vpliva na vašo sposobnost okrevanja in ohranjanja zdravja srca v prihodnosti.

čustva

Anksioznost

Fizični simptomi tesnobe, kot so potne dlani in tresenje rok, so dobro dokumentirani. Če imate napade panike ali pa preprosto doživljate veliko splošne anksioznosti vsak dan, lahko poleg tega opazite napete mišice, šibko telo, želodčne težave in hitro bitje srca. Nezdravljena tesnoba lahko povzroči več zmedenih in strašljivih fizičnih simptomov, kot je bolečina v prsih, plitvo dihanje in trzanje mišic.

Žalost

Žalovanje je tako stanje bivanja kot čustvo. Pogosto je ogromno in intenzivno in bolj zdravo je pustiti žalosti, da sčasoma izgine iz vašega življenja. Ta ležeren pristop ne deluje vedno in včasih ljudje potrebujejo pomoč, da gredo naprej. Bolj zapletena ali dolgotrajna žalost je lahko videti drugače. Morda ne morete nehati razmišljati o svoji izgubi, imate težave s telesnim in duševnim zdravjem ali se zdi, da ne morete razmišljati ali govoriti o ničemer razen o svoji izgubi.

Tako kot zgoraj našteta negativna čustva tudi žalost vpliva na fizično telo na različne načine. Simptomi tako kratkotrajnega kot dolgotrajnega žalovanja lahko vključujejo utrujenost, telesne bolečine in težave s spanjem.

čustva

Če živite s kroničnimi negativnimi čustvi, niste edini – in si ne predstavljate dejstva, da vplivajo na vaše fizično zdravje. Pogovorite se s svojim zdravnikom ali terapevtom o tem, kako najbolje obvladati svoja negativna čustva, da boste lahko živeli mirnejše življenje z manj telesnimi zdravstvenimi težavami in večjim veseljem.


Zadnje novičke

Prejšnji članekKaj skriva Boštjan Romih?
Naslednji članekEnodelne kopalke so letošnji hit in takšne ti bodo polepšale postavo