Nespametno vedenje Paula in paparacev je po njihovem mnenju privedlo do nenaklepnega uboja.

Porota je z devetimi glasovi za in dvema proti presodila, da je nespametno vedenje voznika Paula in paparacev privedlo do nenaklepnega uboja Diane in Dodija 31. avgusta 1997. To je bila najhujša možna sodba, ki jo je lahko izrekla porota. Dejstvo, da Diana in Dodi v avtomobilu nista bila zavarovana z varnostnim pasom, je po mnenju porote še dodatno pripomoglo k tragičnemu izidu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije pa je porota ugotovila tudi, da je voznik Paul popil preveč alkohola, obenem pa vozil dvakrat tako hitro, kot je bilo dovoljeno. V pariškem tunelu Alma je izgubil nadzor nad vozilom, k čemur pa je botrovalo tudi sledenje paparacev. Slednjim je Paul namreč želel pobegniti.

Nove kazenske tožbe so malo verjetne, ker se je nesreča zgodila v Franciji, torej zunaj jurisdikcije britanskih oblasti, je po poročanju AP povedal neimenovani tiskovni predstavnik sodišča. Stroški sodne preiskave so presegli tri milijone funtov (3,8 milijona evrov).

Dodijev oče Mohamed al Fayed je bil po poročanju dpa nad sodbo razočaran, saj vztraja, da je šlo pri smrti Diane in njegovega sina za naklepni umor. “Najpomembnejše je: bil je uboj,” je po prihodu iz sodne dvorane povedal al Fayed in dodal, da je sodba “udarec” za milijone ljudi, ki so ga podpirali.

Sodnik, ki je vodil preiskavo na višjem sodišču v Londonu, Scott Baker je sicer že prejšnji teden povedal, da je natančna preiskava zavrgla teorijo zarote, ki jo je zagovarjal Dodijev oče in po kateri naj bi par umorila tajna služba po naročilu princa Philipa.

V tem za Veliko Britanijo specifičnem postopku sicer ne izrekajo kazni, ampak porota izreče sodbo o vzroku smrti – ali gre za nesrečo ali umor. Porota bi lahko izrekla tudi odprto sodbo, kar bi pomenilo, da je bil storjen zločin, krivec pa ni znan.

Sodna preiskava se je začela 2. oktobra lani po desetletju preiskav britanske in francoske policije ter francoskih sodnih preiskav.
(STA)


Zadnje novičke

Prejšnji članekVROČE: Britney pripravlja turnejo!
Naslednji članekFOTO: Kaj so tokrat zakuhali slavni?