Kipec, ki ga je tudi letos oblikovala priznana umetnica Ljubica Ratkajec Kočica, je zmagovalki izročila Melita Berzelak, glavna in odgovorna urednica revije Jana, prireditev pa je letos prvič potekala v živo, v neposrednem televizijskem prenosu na TV Slovenija.
Petra Majdič, prva dama smučarskega teka ima srce, večje od težav! To je dokazala na lanskih olimpijskih igrah v Kanadi, ko je v herojskem teku s kar petimi zlomljenimi rebri izpisala najbolj dramatično zgodbo olimpijade in se domov vrnila z zgodovinsko kolajno in – kljub poškodbam – z nasmehom na obrazu.
 


Slavnostni dogodek je spretno vodila Irena Yebuah Tiran, mezzosopranistka, operna pevka, vokalistka in učiteljica petja, prireditev so popestrile glasbene točke Radojke Šverko, Anje Bukovec, Bora Zuljana, Nine Strnad in banda Jake Puciharja, plesalci Rosane Hribar, učenci Baletne šole Pirueta pod vodstvom Petre Žiger in solo hip-hop plesalec Kany Michel Obenga ter humoristični par iz lože, Jan in Janez oziroma Gregor Bakovič in Bojan Emeršič, napetost pa se je stopnjevala vse do dolgo pričakovanega trenutka, ko je glavna in odgovorna urednica revije Jana, Melita Berzelak, razglasila Slovenko, ki je najbolj zaznamovala leto 2010.

S tradicionalnim slavnostnim govorom se je nominirankam letos priklonil piranski župan, Peter Bossman, poklon letošnjim kandidatkam pa se je začel že dan pred slovesno razglasitvijo. V ponedeljek, 10. januarja, je nominiranke na Magistratu že tradicionalno sprejel župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, v sprejemni dvorani predsedniške palače pa jih je isti dan sprejel tudi predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk.
Bralke in bralci so letos izbirali med enajstimi neverjetnimi ženskami. Med ženskami, ki so s svojim junaškim zgledom sposobne brezkompromisno pokazati na tisto, pred čimer si raje zatisnemo oči, in ki so nas sposobne popeljati k višjim skupnim ciljem. Med ženskami, ki nas navdajajo s ponosom.

»Prireditev Slovenka leta poudarja posebne dosežke pogosto neopaženih in največkrat premalo cenjenih žensk. Pred dobrima dvema desetletjema smo tako akcijo krvavo potrebovali, danes ni nič manj aktualna. Ženske, žal, na številnih področjih še vedno ostajajo prezrte, vsekakor pa še vedno niso povsem enakopravne. Da izjemnim ženskam z akcijo damo vsaj trenutek zadoščenja za njihovo delo, srčnost, pogum, nam je v čast,« je povedala Melita Berzelak, glavna in odgovorna urednica revije Jana. »Poslanstvo akcije Slovenka leta tudi triindvajsetič ostaja enako: iskati, predstavljati in nagrajevati posebno žensko energijo, ki rojeva, navdihuje in navdušuje. Ali drugače: mediji smo odgovorni tudi zato, da predstavljamo tisto, kar je za družbo dobro in pomembno. Dosežki nominirank za Slovenko leta so brez dvoma vredni ne le enkratne omembe v časopisu, temveč velike akcije.«
 


»Slovenka leta ni le ena v vrsti enakih prireditev. To je dogodek, ki s programsko zasnovo, teksti in likovno-scensko podobo vedno nosi sporočilnost. Odgovornost pri oblikovanju programa in pristop k zasnovi scene pa sta zaradi prisotnosti televizijskega medija še veliko večja in zahtevnejša,« pa je prepričan tudi Andrej Stražišar, glavni snovalec prireditve.

Slovenka leta 2009 je postala Katarina Kresal, za naziv Slovenka leta 2010 pa so se potegovale: Jasna Tepina, Maja Lupša, Maksimiljana Ipavec, Marinka Cempre Turk, Marinka Vovk, Marlenka Stupica, Mateja Kožuh Novak, Petra Majdič, Petra Matos, Severa Gjurin in Tanja Babnik. Bralke in bralci so lahko glasovali prek SMS-sporočil in kuponov, objavljenih v reviji Jana.

Letošnja zmagovalka je poleg kipca v dar prejela tudi legendarni stol REX v obliki modnega gugalnika, ki ji ga je predal Tomaž Sešlar, direktor Impakte Lesa, predsednik uprave Zlatarne Celje, Bojan Albreht, ji je podelil ogrlico Zlatarne Celje, Mateja Jesenek, članica uprave za področje strateškega trženja in globalne nabave, pa je zmagovalki podelila Mercatorjev paket z izdelki Mybody in darilno kartico.


Zadnje novičke

Prejšnji članekHOT! Vitka Kourtney Kardashian: V bikinkah je fenomenalna!
Naslednji članekLauren Conrad: Njen nov resničnostni šov končno tudi na televiziji