Deli
ANWAR HUSSEIN/GETTY IMAGES

Ob 20. obletnici Dianine smrti, ki se je dogodila 31. avgusta 2017, prihajajo na plan nove podrobnosti, kaj se je dogajalo med kraljevim parom. Ne glede na to, kako so se trudili, skrivnost ni ostala dolgo skrita.

Nekoč sanjski par

V osemdesetih sta princesa Diana in princ Charles veljala za sanjski par, sploh po njuni ekstravagantni poroki leta 1981. Diana je kmalu postala ena najbolj fotografiranih oseb na svetu. Ko so prišla devetdeseta, je bila vsa medijska pozornost uprta v njun zakon, tako, da je za zaščito njune zasebnosti moralo posredovati celo sodišče. A za razpad njune zveze naj bi bila menda kriva onadva sama.

Kritična je bila knjiga

Najprej je leta 1992 izšla knjiga Andrewa Mortona ‘Diana: Her True Story’, v kateri je Diana razkrila, kako je v resnici nesrečna; da ima težave z bulimijo ter da je že poskušala narediti samomor. Čeprav je knjiga mnoge šokirala, pa je narasla simpatija do nje, saj jo je naredila bolj resnično in jo približala navadnim ljudem. Knjiga je pretresla kraljevo družino, a to je bil le začetek. Pojavili so se telefonski pogovori med Charlesom in Camillo Parker-Bowles (ki je sedaj njegova žena), pa tudi med Diano in njenim tedanjim ljubimcem Jamesom Gilbeyem, ki so leta 1992 pricurljali v javnost. Tako so proti koncu leta najavili njuno ločitev.

Odločilni intervju

Leta 1994 je Charles v dokumentarcu podal intervju, v katerem je razkril, da njun zakon ni bil ravno sanjski ter priznal, da ji ni bil zvest. Šele intervju za Panorama pa je bil tisti, ki je prestopil meje, ko ni bilo več poti nazaj – vsaj ne za kraljico Elizabeto. Leta 1995 se je Diana usedla z gostiteljem Martinom Bashirom za intervju, v katerem je iskreno spregovorila o Charlesovi nezvestobi, lastnih aferah in občutkih izoliranosti v kraljevi družini. Njen najbolj pogosto citiran stavek je bil “v zakonu smo bili trije, tako, da je bilo malce natrpano,” pri čemer je imela v mislih Camillo.

“Ko pogledaš, zakaj je naredila vse te stvari, je treba upoštevati okoliščine,” pravi njen brat Charles Spencer, v mislih pa je imel ravno ta njen intervju. “Če je imela prav ali pa ne, v tistem trenutku ni bila v dobri koži.” Mesec dni kasneje je kraljica napisala pismo Charlesu in Diani in ju spodbudila, naj se ločita, kar sta leta 1996 tudi storila. Le eno leto kasneje je Diana umrla v hudi prometni nesreči, za katero še sedaj mnogi ne verjamejo, da je bila v resnici res nesreča.

Deli

PUSTITE KOMENTAR

Vnesite vaš komentar
Ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.