Glasba je njeno življenje

“Srečna sem, ker počnem stvari, ki jih imam rada,” pravi Nuška, ki se je v petje zaljubila že kot deklica, saj je bila ves čas obdana z glasbo; jazzom, soulom, ljudsko in zabavno glasbo … “Doma smo vedno veliko peli in še vedno pojemo. Pesmi Abbe, Elvisa Presleyja in Mačka Murija sem znala na pamet, z vsemi premori ‘vred’,” smeje pove. In čeprav je ves čas pela, nastopala v pevskih zborih, pa tudi na domačem dvorišču, kjer si je oder pripravila kar iz domačih drv, ni nikoli mislila, da bo glasba postala njena osrednja življenjska pot.
Pravzaprav je kar nekaj časa verjela, da jo bo življenje zaneslo v diplomacijo (po izobrazbi je diplomirana politologinja), da bo potovala in pomagala reševati mednarodne spore. Zagotovo bi bilo imenitno imeti v diplomaciji tako odločno in očarljivo dekle, a na srečo je strast do glasbe postajala vse močnejša in Nuška je spoznala, da je glasba tisto, s čimer najlaže izraža svoja hrepenenja, videnja in občutja. Ob spodbudi prijateljev se je prijavila na pevsko tekmovanje v oddaji Bodi Idol (čeprav ji tovrstna tekmovanja niso blizu) in zmagala!
To je bilo pred štirimi leti in od takrat je za njo nešteto uspešnih solističnih in zborovskih nastopov ter sodelovanj z vrhunskimi umetniki. Svojega dela se loti premišljeno, ob zvesti podpori najbližjih, korak za korakom, in danes je ena najboljših in cenjenih domačih pevk, ki uspehe žanje tudi v tujini. Lani poleti je na največjem vzhodnoevropskem festivalu ‘The International Pop Song Performers Contest Vitebsk’ v Belorusiji osvojila prvo nagrado, ki si jo je delila z domačinom, septembra je v Kazahstanu prejela ‘posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe iz svoje države’, očarala pa je tudi hrvaškega producenta Duška Rapoteca, s katerim trenutno na Reki snema svoj prvenec. “Zelo, zelo sem zadovoljna, saj sodelujem z odlično in profesionalno ekipo, ki natančno ve, kaj želi ustvariti. In ko poslušam posnetke skladb, prav uživam, kar je tako redko, saj imam ponavadi vedno občutek, da bi lahko bilo še bolje.” Nuška o glasbi, ljudeh, ki jo spremljajo, in ustvarjanju pripoveduje s celim telesom, živahno in vzneseno, in takrat začutiš, kako hvaležna je, da je našla svoj (po)klic, ki mu sledi. Najbolj srečna pa je, ko opazuje, kako glasba osrečuje ljudi, ko začuti, da je s pesmijo nekomu za trenutek polepšala dan. “To je najboljši občutek! To je razlog, da ustvarjamo glasbo.”
Samozavest, ki očara

Če bi morala našteti, koliko tako samozavestnih, zrelih in močnih sedemindvajsetletnic poznam, kot je Nuška, bi se moje štetje zaključilo nekje na sredini prve roke. Nuška kljub mladosti poseduje neko posebno eleganco, držo ženske, ki se zaveda svoje privlačnosti in očarljivosti, in tega ne skriva. Ravno nasprotno, rada se zapeljivo obleče in poudari svoje obline in odločno izraža svoje mnenje.
Do svojega telesa ima zelo realen odnos in predstave. “Nikoli ne bom vitka kot breza,” pravi. A njena samozavest ne izhaja iz števila kilogramov. “Kadarkoli mi je kdo dejal, da pojem odlično, vendar moram kljub temu shujšati, sem vedno odgovorila: ‘Ne, ne bom! Če bom kdaj shujšala, bom samo zaradi sebe in svojega zdravja. Za to, da dobro pojem, pa mi ni treba imeti petinštirideset kilogramov! Poleg tega pa ne mislim, da sem videti slabo. Jaz sem si všeč!'” Kako osvežujoče je to slišati!
Nuška pravi, da njena odločnost in samozavest prihajata iz družine, dosegla pa jih je tudi z lastnimi uspehi in dosežki, ki ji jih ne more nihče vzeti, kot pravi.

Tako kot večina mladih deklet, se je tudi Nuška v najstniških letih obremenjevala z mnenji drugih ljudi. Še posebej na začetku srednje šole je bila pogosto tarča obrekovanj ljubosumnih deklet, predvsem ker je izstopala zaradi svoje pridnosti in nadarjenosti. “Takrat so me nekatera dekleta popolnoma izločila iz družbe. Nekaj časa sem bila čisto sama in zelo osamljena. Spraševala sem se, ali sem res tako slab človek, čeprav sem mislila, da delam prav in želim drugim le pomagati.” Ob novih prijateljih in izkušnjah se je naučila, katera mnenja so zanjo pomembna in katera ne, in čeprav je bilo tisto obdobje boleče, Nuška verjame, da se vse stvari zgodijo z razlogom in nam ponudijo priložnost, da se naučimo nečesa novega. “Čeprav to spoznamo šele pozneje.”

(Lepa&Zdrava)


Zadnje novičke

Prejšnji članekChristina na naslovnici revije Cleo
Naslednji članekGovori se…