1

Nekateri mladostniki si zelo težko predstavljajo pojem ljubezen, ali pa zaljubljenost. Velikokrat se zgodi, da pravzaprav ne vemo, kaj je ljubezen, ampak imamo o njej le neko lastno predstavo, kaj bi to bilo. Zaljubljenost je pojem, s katerim se večina ljudi seznani v obdobju mladostništva in se kasneje podrobneje sreča s pojmom ljubezni v obdobju odraslosti.

Zaljubljenost velikokrat opišemo kot nekakšno vznemirjujoče stanje, za boljši opis, kaj se dogaja z nami, omenimo ščemenje v trebuhu in letenje metuljčkov, temu pa dodamo še dnevno zasanjanost. Bill (Tokio Hotel) je spregovoril o zaljubljenosti z naslednjimi besedami: “To je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Takrat sem popolnoma nor in se ne morem osredotočiti na nič drugega.” Si se mogoče prepoznal/a v opisu? Če je temu tako, zaljubljenost trka na tvoja vrata. Kaj pa je pravzaprav ljubezen in kako jo strokovnjaki razlagajo, si preberi v nadaljevanju.

love

Psihoterapevt Zoran Milivojević ločuje zaljubljenost od ljubezni glede na intenzivnost občutja, saj je to občutje v obdobju zaljubljenosti zelo silovito, močno. Zaljubljenost je čustvo, ki ne temelji na realnem odnosu, ki ga ima oseba z ljubljeno osebo, ampak na odnosu, za katerega zaljubljena oseba meni, da ga ima. Zaljubljena oseba nadvse pogosto neutemeljeno idealizira ljubljeno osebo, ji pripisuje pozitivne lastnosti, ki jih v resnici nima. Druga plat tega pa pravi, da oseba morda ne opazi negativnih lastnosti ljubljene osebe, ali pa jih opazi in zanje meni, da so povsem nepomembne. Zato je v obdobju, ko te “obletavajo metuljčki”, dobro biti previdna/en, in predvsem graditi na spoznavanju ljubljene osebe. Veliko informacij o ljubljeni osebi si lahko pridobiš s pogovorom, skupnimi dejavnostmi z ljubljeno osebo in tudi z druženjem s sošolci ter prijatelji, ki podajo neko objektivno in morda drugačno mnenje o osebi. Več mnenj tako pomeni več informacij, mar ne?

Eric Fromm v svojem delu ‘Umetnost ljubezni’ predstavi pojem ljubezni, ki temelji na osnovi teoretičnih postavk in kliničnih izkušnjah ljubezen vključuje skrb in spoštovanje do partnerja. Lahko pa jo najdemo v različnih oblikah – ljubezen do staršev, otroka, partnerja. Mnogi avtorji povezujejo ljubezen s privlačnostjo in ugajanjem, predstavlja pa specifičen odnos in čustvo. Čustvena povezanost z drugo osebo pomeni doživljanje druge osebe kot nekoga, ki nam je blizu, je del nas in je za nas pomemben, tako skupaj tvorimo nekakšen “midva”, tako lahko opišemo čustveno stanje z drugimi besedami. Kako bi pa ti opisal/a ljubezen s svojimi besedami?

love1

Hilary Duff je spregovorila o stereotipu, da prva ljubezen traja večno: “Prva ljubezen ni nujno tudi prava, najbolj iskrena. Želim si, da bi obstajale pravljice.” Vsakdo ima dobre in slabe izkušnje o svoji prvi ljubezni, kakšne pa so tvoje izkušnje?

Elizabeta Šapla


Zadnje novičke

Prejšnji članekOtvoritev Ciril Metodovega trga z modno revijo
Naslednji članekKatarina Čas: Postala je prostitutka in oralno zadovoljila Skočirja