1

Na kaj pomisliš, ko slišiš ime Demi Lovato? Super, lepo, talentirano, samozavestno dekle? Nekaj podobnega? In kaj vse ti pride na misel, ko pomisliš nase? Na protipomenke vseh pridevnikov, ki smo jih našteli pri Demi? Nikar!

Tudi sama Demi, svetovno popularna zvezdnica in idol številnim mladim, ima včasih težave s samozavestjo.

“Iskreno, danes zvečer je bil eden tistih trenutkov, ko nisem bila samozavestna. Težko je oditi na oder in stopiti pred množico ter se ob tem počutiti premalo lepo ali premalo dobro…” je napisala na ‘Twitter’ po svojem nastopu, kjer je zabavala množico ljudi.

Vidiš, nisi samo ti tisti/a, ki ob pogledu v ogledalo včasih zmajuješ z glavo in meniš, da so drugi boljši od tebe. Tu smo, da ti svetujemo! Nekaj nasvetov, kako ohraniti oziroma zvišati samospoštovanje, pa ti ponujamo v nadaljevanju članka.

1

Samopodoba zajema to, kar veš in misliš o sebi in kako si predstavljaš samega sebe, za razliko od samospoštovanja, ki zajema še to, kako čutiš in sebe vrednotiš. Samospoštovanje strokovnjaki običajno opišejo kot vrednotenje lastnega videza, samopodobe. Nek ameriški avtor pravi, da je samospoštovanje celota pozitivnih ali negativnih stališč, mnenj posameznika do sebe. Pozitivno stališče ali visoko samospoštovanje pomeni, da se sprejemaš takšnega, kot si, da se ceniš, da si zadovoljen/na sam/a s seboj in da se čutiš vrednega spoštovanja. In tako bi tudi moralo biti!

Če se boš dovolj cenil/a, boš imel/a bolj pozitivne osebnostne lastnosti, prav tako boš bolj prepričan/a v svoje sposobnosti in ker boš imel/a pozitivna pričakovanja, boš boljši/a pri izvedbi nalog v primerjavi z drugimi. Demi se tega zaveda!

Kaj pa lahko storiš, da zvišaš samospoštovanje? Eden izmed načinov je, da spodbujaš sam/a sebe (kot tudi druge) in tvoje odločanje, saj ti to da občutek samozavesti in neodvisnosti. Prav tako poskušaj zaupati v lastne sposobnosti in ob manjšem neuspehu ne obupaj, ampak na to gledaj kakor na izziv, s katerim se moraš soočiti in ga premagati. Mlado ameriško zvezdnico so velikokrat zavrnili, preden ji je uspelo dobiti vlogo v seriji ‘Sony with a chance’, poglej jo sedaj! Poskušaj misliti pozitivno in ob vsaki uspeli nalogi, doseženemu cilju, novemu oblačilu, novi pričeski ipd. pohvali sam/a sebe in s tem prispevaj k dojemanju pozitivnejšega samospoštovanja in samopodobe. Nikar ne pozabi na ljudi okrog tebe, saj le mala pozornost (npr. pohvala, pozitiven komentar, občudovanje) lahko prispeva veliko k dobremu počutju.

Vso srečo!

Elizabeta Šapla


Zadnje novičke

Prejšnji članekJe Jernej Tozon spet samski?
Naslednji članekJustin in Jessica še vedno skupaj!