- krhko testo,
- 20 dag ostre pšenične moke,
- 10 dag maščobe,
- ščepec soli ali ščepec sladkorja,
- mrzla voda za gnetenje (približno 1 dl).
zamesimo gladko testo. Pripravljeno testo naj pol ure počiva na hladnem.
Vlečeno testo
- 90 dag mehke pšenične moke,
- 1 jajce,
- 1 žlica rastlinskega olja,
- ščepec soli,
- ščepec sladkorja,
- mlačna voda za gnetenje.
ob dodajanju vode testo gnetemo tako dolgo, da postane prožno. Bolj ko ga gnetemo, bolj je prožno.
Makov nadev
- 30 dag drobno mletega maka,
- 10 dag sladkorja,
- Makova zrna zelo drobno zmeljemo, dodamo sladkor ter vseskupaj premešamo. Nadev bomo uporabili v dveh delih.
- 1,2 kg polnomastne skute,
- 10 dag sladkorja,
- 2 jajci,
- ščepec soli.
Orehov nadev
- 30 dag mletih orehov,
- 10 dag sladkorja.
dveh delih.
Jabolčni nadev
- 1,5 kg jabolk,
- ščepec soli,
- cimet,
- 12 dag sladkorja,
- 10 dag drobtin.
Smetanov legir
- 8 dl kisle smetane,
- 3 jajca
vmešamo trd beljakov sneg. Smetanov legir uporabljamo za preliv vsake plasti nadeva v prekmurski
gibanici. Celotno količino smetanovega legirja zato razdelimo na devet enakih delov.
Maščobni preliv
- 25 dag margarine ali masla ali rastlinskega olja
kombinacijo rastlinskega olja in masla ali kombinacijo rastlinskega olja in margarine.
Priprava
Pripravljeno krhko testo zvaljamo v obliko, ki ustreza posodi za pečenje. Na dno pomaščene posode
damo krhko testo, debeline največ pol centimetra, pokriva naj delno tudi robove posode). Testo na
več mestih prebodemo z vilicami. Vlečeno testo razdelimo na deset hlebčkov, lahko je še kakšen rezerven, kajti testo se med raztegovanjem lahko strga. Hlebčke vlečenega testa premažemo z maščobo, da bo po 30-minutnem počivanju svež in prožni. Potem vzamemo en hlebček vlečenega testa, ga na pomokanem prtu razvaljamo v manjši krog, ga ponovno premažemo s tekočo maščobo, da se med nadaljnjim vlečenjem ne sprime. Sledi raztegovanje vlečenega testa in ko je že razvlečeno, ga položimo v pekač, v katerem že imamo krhko testo. Njegovi robovi naj gledajo čez robove pekača.
Na vlečeno testo, ki je v pekaču, z žlico razporedimo polovico makovega nadeva, ki ga polijemo z maščobnim prelivom in s smetanovim legirjem. Čez makov nadev nato razvlečemo novo plast
vlečenega testa. Če se plasti ne prekrivajo dobro, ki jih prebodemo z vilicami ali zobotrebcem. Na
drugo plast vlečenega testa z žlico razporedimo polovico skutinega nadeva in ga razmažemo. Nadev
prelijemo z malo maščobnega preliva in smetanovim legirjem. Sledi tretja plast vlečenega testa, na
katero položimo polovico orehovega nadeva, ga prelijemo z maščobnim prelivom in smetanovim
legirjem. Četrto plast vlečenega testa potrosimo z drobtinami, pomešanimi z vaniljevim sladkorjem.
Na to potresemo polovico jabolčnega nadeva, povrhu prelijemo z maščobnim prelivom in smetanovim legirjem ter pokrijemo z razvlečenim testom iz petega kupčka. Cel postopek nato še enkrat ponovimo v istem zaporedju, tako da plasti maka sledi skuta, tej orehi in jabolka. Med nadevi pa obvezno pride plast vlečenega testa in prelivi.
Preden damo vse skupaj v peč, premažemo z maščobnim prelivom ali kislo smetano, ki ji dodamo
rumenjak. Nato na več mestih prebodemo s tanko dolgo iglo do dna modela in jo pečemo v krušni
peči pri temperaturi od 180 do 200 stopinj Celzija približno eno uro.
Zadnje novičke
- Eva Irgl tole naravnost obožuje, verjetno je zaradi tega tako kreativnega uma
- To je več kot 30 let stara fotografija Helene Blagne, bi jo prepoznali?
- Hči Rebeke Dremelj je že sedaj zelo talentirana, tole ji je uspelo
- Nina Ivanič Rep uživa na tej prelepi lokaciji
- Rok Piletič (BQL) se je vrnil domov
- Mojmir Šiftar (MasterChef Slovenija): konec je!
- Maja Keuc je bila izdana iz strani svojega partnerja
- Tina Maze je za rojstni dan pokazala svojo hčerko