Tokrat se v realnem življenju (in ne v filmu) nahaja v centru boja proti tradicionalni zabavi tisočih Avstralcev: poker avtomatih.

   Predanost igralnim aparatom, tako imenovanim „pokie-jem“, po mnenju igralca Russella Crowa predstavlja resni problem v Avstraliji. V avstralskih lokalih vabi več kot dvesto tisoč „pokie-jev“, letno pa se na njih „obrne“ kar okrog devet milijard ameriških dolarjev.

    „Pokie-ji“ tudi niso nikjer drugje tako priljubljeni kot prav v Avstraliji. Vsak peti tovrstni igralni avtomat je postavljen v enega od avstralskih lokalov. Ocenjujejo, da je z igranjem na njih zasvojenih več kot tristo tisoč ljudi. Zato ne preseneča, da je poteza Crowa, ki je uspel prepričati vodstvo njegovega Sydneyjevskega nogometnega kluba, da „na smetišče“ pospravi precej igralnih aparatov, ki so krasili klubski bar, med sonarodnjaki povzročila pravi revolt. Crowa je, kljub precejšnjim vsotam, ki jih v proračun navržejo avtomati, podprla tudi vlada. Novoizvoljeni premier Rudd je celo dejal, da „sovraži igralništvo in tudi ve, kakšne posledice ime „gambling“ za ljudi“. Stališču premiera se je pridružil tudi župan Sydneya Clover Moore, kljub dejstvu, da poker avtomati v Sydneyu obrnejo 2,5 milijarde avstralskih dolarjev.

    „Pokie-ji“ so, odkar so pred pol stoletja ugledali luč sveta, postali zelo priljubljeni v vsej Avstraliji. Izjema je Zahodna Avstralija, kjer jih imajo lahko samo v kazinojih. Strokovnjaki opozarjajo, da so posebej škodljivi, ker so skoncentrirani predvsem v revnejših predelih Avstralije, ker igralci v njih „pustijo“ socialno podporo in podobne transferje. Države same zaradi davkov, ki se stekajo v proračun na račun „pokie-jev“, niso zainteresirane za zmanjšanje njihovega števila. V New South Wallesu sto tisoč naprav v proračun prinese 2 milijardi avstralskih dolarjev na leto.

    Russel Crowe je v dokaz, da z bojem proti poker avtomatom misli še kako resno, postavil internetno stran "A club with no pokies". Ljudem, ki živijo v bližini njegovega „South Sydney Rabbitohs cluba“, kjer so poker avtomati „dobili nogo“, je razdelil tudi na tisoče reklamnih majic ter sosesko opremil s plakati, ki opozarjajo pred škodo, ki jo tako popularni „pokie-ji“ povzročajo.

(Dnevnik)


Zadnje novičke

Prejšnji članekGibonni: "čuvajte mi Jankoviča"!
Naslednji članek"Harry Potter" daroval očala v opomin na holokavst