Kariera izkušenega glasbenika, ki so ga Srbi tokrat interno izbrali za svojega predstavnika, je tesno povezana z Evrovizijo. Skladba Lane moje, s katero se je predstavil na svojem prvem izboru, leta 2004, je postala velika uspešnica, kasneje pa se je preizkusil tudi v vlogi skladatelja in voditelja evrovizijskega tekmovanja.

Letos se Joksimović vrača z avtorsko skladbo Nije ljubav stvar, ki jo bo – tako kot naša predstavnica Eva Boto – predstavil v drugem predizboru, 24. maja. Ko so se sprva zelo glasne govorice o plagiatorstvu in pretirani podobnosti njegove skladbe s Coldplayevo Paradise pomirile, je srbski pevec postal eden od favoritov letošnjega tekmovanja. Tudi poznavalci mu napovedujejo visoko uvrstitev, nobena skrivnost pa ni, da si srbski pevec v Bakuju želi zmage.

Pred odhodom v azerbajdžansko prestolnico, kjer bo med 22. in 26. majem potekal že 57. evrovizijski izbor, smo se s priljubljenim glasbenikom pogovarjali mi.

Na Evroviziji ste že uspešno sodelovali kot pevec, avtor in voditelj izbora. Zakaj ste se odločili, da boste letos ponovno nastopili pred evrovizijskim občinstvom?
To, da lahko predstavljam svojo državo, je zame vedno izziv. Verjamem, da podobno meni večina glasbenikov, saj je Evrovizija ne nazadnje veliko mednarodno tekmovanje. Zelo sem ponosen in vesel, ker sem dobil še eno priložnost, Beograd pa možnost, da ponovno gosti ta pomemben glasbeni izbor.

Letos se boste na izboru predstavili z balado Ljubav nije stvar. V čem se ta pesem razlikuje od ostalih, s katerimi ste sodelovali na izborih v preteklosti?
Ljubav nije stvar je kvalitetna skladba z močnim besedilom, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Od mojih predhodnih pesmi je precej drugačna, temu primeren pa bo tudi nastop v Bakuju.

In kaj pripravljate za ta nastop?
V priprave vlagamo veliko energije in vsak dan pridno vadimo, a o podrobnostih za zdaj ne bi govoril. Vsekakor bo nastop povsem drugačen od tistega v Istanbulu, kjer sem predstavil skladbo Lane moje.

Evrovizijski oboževalci vas prav zaradi izkušenj že dobro poznajo, srbska javnost pa od vas pričakuje vrhunsko uvrstitev. Ste zaradi tega pod velikim pritiskom?
Ne, uživam v vsem, kar počnem. Posebno, ko čutim, da s svojo glasbo širim zadovoljstvo tudi k drugim. Instrumentalno, poletno verzijo moje evrovizijske skladbe, na primer, so ljudje zelo dobro sprejeli, tudi sam pa sem ob ustvarjanju nadvse užival.

Svojo evrovizijsko skladbo pa ste prevedli tudi v jezik znakov …
Res je. Idejo za to sem imel že od samega začetka. V sodelovanju z mojo ekipo in predvsem z Nenadom Mahnutovićem, zmagovalcem srbskega televizijskega šova talentov, smo zamisel tudi realizirali. Kmalu bomo predstavili tudi videospot, za katerega verjamem, da bo ljudem všeč. To ne bo običajen spot, ampak nekaj več. Glasbi bodo ljudje lahko prisluhnili tudi tam, kjer ji prej niso mogli.

Kaj pa menite o vaši evrovizijski predstavnici Evi Boto?
Mladi slovenski predstavnici želim veliko sreče na evrovizijskem odru v Bakuju!

Kakšni so vaši načrti po Evroviziji? Boste ponovno nastopili tudi v Sloveniji?
Veliko mojih načrtov je odvisnih od uvrstitve v Bakuju. Brez dvoma bom pripravil nove pesmi, seveda pa bi, kot vedno, rad nastopil tudi pri vas. A o vsem tem bomo razmišljali po evrovizijskem finalu 26. maja.


Zadnje novičke

Prejšnji članekKristen Stewart: Nikoli ne nosim nogavic!
Naslednji članekRodila v stilu: Jessica Simpson za porod zapravila celo premoženje